Témakörök


Unboxing and more - MikroTik CCR2116 & CCR2216

0 0
2022.05.05. 17:58

Visszatérő Unboxing and more sorozatunk arra hivatott, hogy testközelből közvetlen stílusban mutasson be nektek az aktív és passzív eszközök világából termékújdonságokat és érdekességeket. A mai napon a MikroTik router kategóriájának zászlóshajóját, valamint annak kistestvérét mutatjuk be nektek. Lássuk mi rejtőzik a CCR2216 és CCR2116 burkolata alatt.

 

CCR 2216

A MikroTik kínálatában jelenleg kapható legerősebb router címet joggal érdemli ki a CCR2216. Megjelenésével 1072-es elvesztette oly sokáig őrzött pozícióját. Azonban ezt a kitüntetést nem csupán interfész képességeivel éri el. A MikroTik egyre inkább az ARM architechtúrát részesíti előnyben melynek igazi előnye többek közt ebben a routerben is megmutatkozik, a CPU magok sokkal jobb kihasználásának okán.

Interfészek tekintetében 1db Gbit-es LAN porttal, 12db 25G-s SFP28-as slottal valamint az igazán nagy durranásnak számító 2db 100G-s QSFP28-as aljattal találkozunk. E portok mindegyike egy dedikált Marvell Prestera 98DX8525-ös switch chipbe fut. Tápellátás fronton természetesen redundáns hot-swap megoldással találkozunk, hova tovább a hátoldalon található 4db ventilátor is bármikor cserélhető leállás nélkül. A fedlap levétele után 2db M.2-es PCI slot-ot, valamint SATA csatlakozási kivezetéseket is találunk.

 

CCR 2116

CPU teljesítményben és RAM méretben teljes mértékben megegyezik a nagytestvérrel. Az eszközön található portok eloszlásában és képességében találjuk meg az első különbséget. Itt 12db Gbit-es RJ-45 LAN csatlakozással és 4db SFP+-al számolhatunk, illetve természetesen itt egy gyengébb képességű swtich chip található. A következő lényeges különbség a tápellátásban és a hűtésben látható. Itt már sajnos nem hot-swap-os megoldásokkal találkozunk így amennyiben valamilyen hardveres hiba következtében cserére szorul valamelyik alkatrész úgy kénytelenek vagyunk leállítani az eszközt. 1db M.2-es PCI slot itt is helyet kapott.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.