Témakörök

Unboxing and more - MikroTik cAP ax

0 0
2023.05.04. 17:58

Unboxing and more sorozatunk mai részében egy régóta várt AP-t mutathatunk be nektek. a MikroTik cAP szériája a gyártó egyedüli mennyezetre is rögzíthető access point megoldása. Ennek érkezett meg most a már ax-es protokollal is felvértezett verziója, ami nem más, mint cAP ax. A cAP ax-ról annak rádiós képességeiről és általánosságban e szériáról mesél nektek Meretei Balázs műszaki vezető kollégánk, valamint állandó szakértőnk Balogh Attila.

 

 

Nem is olyan régen nagy marketing támadás szemtanúi lehettünk, ahol a gyártó különböző rövid teaser videókkal és képi anyagokkal karöltve fűtötte a közönséget. Miután lehullott a lepel nyilvánvalóvá vált az, amit sejtettünk, hogy megérkezik a cAP széria új már ax képes és Wave 2-es Wi-Fi csomagot is támogató verziója.

A gyártó által közzétett blokk diagrammon látszik, hogy a cAP ax-ben egy IPQ 6010-es SoC teljesít szolgálatot. Méretét tekintve szinte megegyező, sőt egy kicsit nagyobb, mint a cAP család korább ac XL-es modellje.

Az adatlapot böngészve láthatjuk, hogy mind 2,4-en mind pedig 5GHz-en 2x2-es Wi-Fi vel kalkulálhatunk és 2,4-en is támogatott az ax-es szabvány. Így elméleti maximuma 2,4 GHz-en 574 Mbit/s míg 5GHz-en 1200 Mbit/s. Antenna nyereség szempontjából sincs szégyenkezni valója az AP-nak hisz 2,4-en 6 dBi míg 5 GHz-en 5,5 dBi áll rendelkezésre. Portok tekintetében 2db Gbit-es RJ-45 LAN aljzattal kalkulálhatunk. Ebből az egyik 802.3af/at képes PoE IN-el míg a másik PoE passthrough funkcióra is képes így akár egy másik cAP ax-et is felfűzhetünk rá.

A CAPsMAN támogatás és a WPA3 megléte mindenképpen impozáns és hiánypótló feature a gyártó részéről. Ami viszont továbbra is hiányzik az a multicast helper beállítási lehetőség. Rögzítés technikailag a szokásos fém kerettel érkezik melybe bepattintva az AP-t már rögzíthettük is a kívánt helyre.

Ár/teljesítmény arányban kijelenthető, hogy 129 USD-s költségével egy abszolút baráti árban lévő ax képes Wi-Fi AP-t kapunk.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.

Kapcsolódó termékek