Témakörök


Unboxing and more - Ubiquiti UXG-Pro

1 0
2022.06.30. 17:58

Unboxing and more sorozatunk újabb epizódjában a főszerep továbbra is a Ubiquiti Networks-nél marad. A korábbi USG és USG-PRO-4 modellek az évek során kissé kiöregedtek ezért a gyártó úgy érezte, hogy ezen a vonalon is szükséges némi ráncfelvarrás. Ennek eredményeként született meg az UXG-PRO melyet ma górcső alá veszünk és beszámolunk külső-belső adottságairól, valamint elért teszteredményeiről.

A gyári csomagolás eltávolítása közben a szerelékanyagok mellett 1db DAC kábelt is kapunk az UXG-PRO-hoz. A burkolat és a kialakítás megközelítőleg megegyezik az előző részben bemutatott UDM-SE-vel csak értelemszerűen itt jóval kevesebb perifériával kalkulálhatunk hiszen teljesen más feladatra hivatott az UXG-PRO. Hálózatbiztonság szempontjából a DPI mellett természetesen kapunk IDS/IPS támogatást is, illetve a már ismert Threat managemant funkciók tárháza is bővült a korábbiakhoz képest.

AZ UXG-PRO nem teszi lehetővé, hogy bármilyen UBNT alkalmazást futtassunk rajta. Kontroller megoldásként a gyártó a saját felhőalapú megoldását javasolja 30USD/hó áron (Cloud console) melynek megléte esetén 500 UniFi eszközt fűzhetünk fel rá. Természetesen saját standalone kontroller alkalmazása (Cloud Key) is megoldást jelenthet erre.

CPU tekintetében az UDM-eknél már bevált Cortex A57 chipre támaszkodhatunk, amely 1,7 GHz-es órajelen ketyeg, 2GB DDR4 RAM-mal karöltve.

WAN oldalon egy 10G-s SFP+-t valamint egy Gbites RJ-45-ös LAN-ra számíthatunk. Ezt a két csatlakozást LAN oldalra is átmásolták hiszen ott pont ugyanezekkel a portokkal gazdálkodhatunk.

A korábban említett load balance probléma sajnos még itt is kísért minket, bízzunk benne, hogy 1.13-as firmware mihamarabbi megjelenésében.

Egy 50W-os beépített tápegységgel szerelték fel az UXG-t tehát itt hot-swap-os megoldás nem elérhető. Az eszköz megtáplálható klasszikus AC tápkábelen keresztül, illetve csatlakoztatható az UBNT SmartPower Redundant Power System-hez (USP RPS), mely által szünetmentesíthető. A fent felsorolt két megtáplálási opción kívül egy 1,2A-es AC-Out-ot is találunk az UXG-n melynek segítségével akár egy switch-et is megtáplálhatunk melyek a csomagban kapott DAC kábellel össze is köthetünk.

Mivel itt a processzor teljesítményét a menedzsment feladatok nem befolyásolják így természetesen akár bekapcsolt IDS/IPS funkciók mellett impozánsabb kapacitás elérésére képes az UXG-PRO

Mérési eremények:

- IPS/IDS nélkül felfelé: 8,7-9,3 Gbit

- IPS/IDS nélkül lefelé: 9,3-9,7 Gbit

- IPS/IDS-el lefelé: 4,3 Gbit

 

Ezen értékeket látva egyértelműen kijelenthető, hogy méltó utódja lesz az UXG-PRO elődeinek. Mind ár/érték arányban mind teljesítményben.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.