UniFi U6-Lite vs. nanoHD

1 0
2020.12.30. 12:12

Mai videónkban bemutatjuk nektek az első raktárunkba érkezett immár 802.11ax támogatással büszkélkedhető Ubiquiti AP-t, az UniFi 6 Lite-ot. Képességeinek ismertetése után rögtön a mélyvízbe dobjuk és összehasonlítjuk teljesítményét a nanoHD-val egy átfogó teszt keretében.

Az U6-Lite a gyártó Wi-Fi 6-os termékpalettájában a belépő szintet képviseli. Ez többek között megmutatkozik ott is, hogy 2,4GHz-es rádiója megmaradt a régi 802.11n szabványon (Wi-Fi 4). Emiatt már a megjelenése előtt is érte kritika a gyártót különböző fórumokon. 5GHz-en és 2,4GHz-n egyaránt 2x2-es (5GHz 2x2 MU-MIMO és OFDMA, 2,4GHz 2x2 MIMO) rádióval érkezik. Interfész tekintetében 1db 1000Base-T-s RJ-45-ös 802.3af PoE képes porttal látták el. Méreteit tekintve tökéletesen megegyezik a nanoHD-val. Ennek eredményeképpen a minden a nanoHD-hoz elérhető kiegészítő burkolat, valamint rögzítő elem kompatibilis az UniFi 6 Lite-al is.

A nanoHD rádiós paramétereit nézve 5GHz-en 4x4-es Wave 2 -es MU-MIMO, valamint 2,4-en 2x2-es MIMO támogatással bír. Természetesen a gigabites rezes PoE+ képes port itt is adott.

A teszt helyszíne egy 100m2-es hasznos alapterülettel bíró családi ház, amelyben 2db nanoHD teljesít szolgálatot. Első körben a már fentlévő AP-k teljesítményét mértük le majd utána helyükre a két új üdvöskét helyeztük el. A mérések folyamán minden egyéb klienst leválasztottunk a hálózatról és csak a két a tesztben résztvevő berendezés maradt, de ezeket is felváltva egyenként csatlakoztattuk fel.

A kliensek adottságairól bővebben: Az egyik egy 2x2-es 802.11ax szabványt támogató iPhone 12 Pro, valamint egy 802.11ac képes 3x3-as rádióval felszerelt MacBook Pro.

A ház megadott 7 pontján végeztük el a méréseket külön-külön az iPhone-al, valamint a MacBook Pro-val. A kliensek a tesztek során mindig megegyező AP-ra csatlakoztak fel, hogy hiteles eredményt mutathassanak. A 7 pontból csak az egyiknél volt szükséges 2 mérésre (zuhanyzó rész, ahol a burkolat megnehezíti a Wi-Fi adatátvitelt). Itt a közelebbi AP-t lekapcsoltuk és ezután mértük.

Az első méréseket a már fentlévő nanoHD-val végeztük el iPhone 12 Pro-val majd a notebook-al. Ezután történt az AP csere majd ugyanabban a sorrendben megtörténtek a mérések ismételten. Minden egyes mérést 5x végeztünk el mind letöltés mind feltöltési irányba. Az így kapott számokat átlagoltuk és így születtek meg a végső eredmények.

A tesztek során elsődlegesen az életszerűségre és nem az értékek kimaxolására törekedtünk. Mivel szerettük volna az internetes mérésekből adódó hibákat kiküszöbölni ezért saját speedtest szervert hoztunk létre hálózaton belül. A LibreSpeed elnevezésű programot egy docker image-ben letöltöttük és azt futtattuk egy x86 alapú NAS-on.

A docker image-nek nagy processzor prioritást, illetve korlátlan RAM felhasználási engedélyt adtunk azonban ezt nem kellett kihasználnia ugyanis a tesztek alatt egyáltalán nem sikerült leterhelni.

A mért eredményeket az alábbi táblázatban megtekinthetitek.

A számokat átnézve az kijelenthető, hogy a nanoHD-ból akkor lehet nagyobb sávszélességet kisajtolni amikor teljesen ideálisak a rádiós körülmények. A csúcs eredményünk ez esetben 888Mbps-volt. Egyébiránt 843 Mbps a 6-os mérési pontnál, 731 Mbps a 2-es pontnál. A 4-es pontban pedig 713 Mbps-ig mászott fel. Ezek az eredmények letöltési irányból származtak. Feltöltési irányban is 500-600 Mbps közötti értékeket sikerült elérnünk.

Az U6-Lite esetén ugye nem tudjuk notebook-on kihasználni az ax adta előnyöket, valamint a 3x3 kliens oldali rádiót. Az így kapott eredmények is 700-600 Mbps között ingadoztak. Feltöltésnél nem ideális körülmények között viszont rosszabbul teljesített, mint a nanoHD. A legkíméletlenebb helyzetben feltöltés irányba a 7-es pontból a nanoHD-val közel 400Mbps-ot mértünk míg az U6-Lite-al csak 153 Mbps-t. A 3-as pontban a második mérésnél, ahol az egyik AP kikapcsolásra került 270 Mbps-t mértünk a régi AP-val míg 150-et az új jövevénnyel.

A mérésekből levonható következtetés az, hogy a nagyobb chain számmal rendelkező AP-val nagyobb lefedettségi értékeket érhetünk el.

Az ax képes iPhone mérések során letöltési irányba szinte minden esetben jobb eredményt produkált az U6-Lite-al. A legmagasabb mért érték itt 778 Mbps-volt. Feltöltési irányban azonban csak akkor mutatkozott meg az ax ereje, ha minden rádiós paraméter optimális volt. Néhány mérést nem is tudtunk elvégezni ezzel a módszerrel mivel a 7-es, valamint a 3-as pontnál a kliens eszköz nem tudott csatlakozni az AP-hoz.

Mivel antenna és 2,4GHz-es rádiós értékben a két AP megegyezik így várható lett volna, hogy 2,4-en a nanoHD-hoz hasonló eredményeket érjen el a fent említett pontoknál. Az U6-Lite védelmében szóljon az a tény, hogy egy frissen megjelent eszközről van szó amelynek még apróbb szoftveres és hardveres hibái még lehetnek amelyek kijavítása a gyártó mihamarabbi feladata annak érdekében, hogy a vásárlók ne veszítsék el bizodalmukat az új access point-ban.

Természetesen a teszt során minden AP-n azonos FW verziók futottak.

Árazás tekintetében az U6-Lite 24.000 HUF-os listaáron érhető majd el a kínálatban.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.

Kapcsolódó termékek