WiFi MESH teszt - MikroTik Audience

2019.11.14. 09:46

A mai nappal kezdődően ismét egy több epizódból álló új tesztsorozatot indítunk melynek célja az elsődlegesen otthoni felhasználásra szánt MESH technológiát támogató berendezések ismertetése, valamint képességeik bemutatása valós körülmények között. Az első videóban a MikroTik új Audience fantázianévre hallgató eszközét vetettük alá tesztjeinknek.

 

A MikroTik Audience-t a gyártó kifejezetten az otthoni végfelhasználói piacra szánta. Az Audience csomagolása és a termék végső megjelenése is ezt tükrözi.

Az Audience egy változatban jelenik meg amely lehet router, illetve MESH egység is a felhasználási igényektől függően. Az Audience-n 2db Gbit-es RJ-45 port kapott helyet melyek közül az egyik PoE fogadására is alkalmas.

Fontos kiegészítés, hogy emellett létezik egy másik LTE változat is!

Vezeték nélküli interfészeket tekintve rendelkezik 1-1 db 2,4 GHz-es, valamint 5 GHz-es 2x2 MiMo támogatással rendelkező rádióval, valamint 1 db a MESH számára fenntartott 5 GHz-es 4x4-es MiMo kártyával.

A dobozban az Audience-n kívül megtalálható 1db 24V-os 1,5A-s gyári tápegység, valamint 1db ETH kábel.

Az Audience-t telefonról MikroTik alkalmazás segítségével konfiguráltuk. Az alapbeállítások elvégzéséhez így mindösszesen két percre volt szükségesünk.

Amennyiben új MESHPOINT-ot szeretnénk hálózatunkhoz hozzáadni úgy nem szükséges az alkalmazás használata csupán elegendő, ha a berendezés alján található Sync gombot megnyomjuk és máris megtörténik az összepárosítás.

A tesztünket egy nagy méretű polgári lakásban végeztük el. A vezeték nélküli kommunikációt itt nagyban nehezítik a vastag falak, a nagy távolság, valamint a házban található számtalan WiFi hálózat.

A beállításoknál egy otthoni felhasználó bőrébe bújtunk és igyekeztünk a legegyszerűbb és leggyorsabb módon elvégezni a konfigurációs műveleteket mely az eszköz mihamarabbi beüzemeléséhez szükséges.

 Az első mérésre a router közelében került sor mobiltelefonnal. Itt speedtest.net segítségével 224 Mbps-ot mértünk.

Ugyanitt laptoppal WiFi-n IPERF segítségével 322 Mbps letöltési, valamint 217 Mbps feltöltési sebességet értünk el.

A második mérési pont három szobával arrébb található. Itt már beüzemeltük a MESH egységet is. A MESHPOINT-ra felcsatlakozva mobiltelefon segítségével 93,1 Mbps-ot mértünk.

Laptopon WiFi-n IPERF-el 114 Mbps letöltési valamint 141 Mbps feltöltési sebességet sikerült kisajtolnunk az Audience-ből.

Ugyanitt IPERF-en LAN csatlakozással 139 Mbps letöltési és 146 Mbps feltöltési sebesség született.

A tesztünkből megállapítható, hogy a 4x4-es kapcsolat a termékek között meglepően nagy sávszélességet biztosít és ez a kliensek számára is érezhető.

További pozitívumként kell megemlítenünk, hogy a MikroTik applikációja rendkívül sokat fejlődött az évek során.

 Jövő héten egy újabb eszközzel folytatjuk MESH tesztünket!

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.

Kapcsolódó termékek