WiFi MESH teszt - TP-Link Deco M4

1 0
2019.12.19. 09:30

Otthoni felhasználásra szánt MESH technológiát támogató eszközök képességeit ismertető videó tesztsorozatunk legújabb és egyben utolsó epizódjával jelentkezünk. A mai részben a TP-Link Deco termékcsalád M4-es modelljét mutatjuk be nektek. Lássuk, hogy az Deco M4 milyen eredményeket produkált a korábban ismertetett tesztjeinken.

A termék többféle kiszerelésben és variációban érhető el a piacon. Mi most a TP-Link Magyarországtól egy 3-as packot kaptunk, amelyből 2db-ot vontunk be tesztünkbe. A dobozban található Deco-k mindegyike csereszabatos egymással így bármelyik eszköz elláthatja a router és MESH egység feladatokat is. A Deco M4-en 2db Gbites RJ-45-ös LAN port található.

Rádiós paramétereit tekintve mind 5GHz-en mind 2,4GHz-en 2x2 MiMo képes. Ezek mellett pedig támogatja a beamformingot valamint a MU-MiMo-t.

A tesztünket egy nagy méretű polgári lakásban végeztük el. A vezeték nélküli kommunikációt itt nagyban nehezítik a vastag falak, a nagy távolság, valamint a házban található számtalan WiFi hálózat.

A beállításoknál egy otthoni felhasználó bőrébe bújtunk és igyekeztünk a legegyszerűbb és leggyorsabb módon elvégezni a konfigurációs műveleteket mely az eszköz mihamarabbi beüzemeléséhez szükséges.

A Deco M4 konfigurálása egy kicsivel több időt vett igénybe, mint amit a konkurens termékeknél tapasztaltunk. Azonban így is 3 perc alatt sikerült végeznünk minden alapvető beállítással.

 Az első mérésre a router közelében került sor mobiltelefonnal. Itt speedtest.net segítségével 222 Mbps-ot mértünk.

Ugyanitt laptoppal WiFi-n IPERF segítségével 462 Mbps letöltési, valamint 549 Mbps feltöltési sebességet értünk el.

A második mérési pont három szobával arrébb található. Itt már beüzemeltük a MESH egységet is. Jelerősség tekintetében a MESH egység 70%-os jelszinttel állt össze társával. A MESHPOINT-ra felcsatlakozva mobiltelefon segítségével 65,7 Mbps-ot mértünk. Ugyanitt laptoppal WiFi-n IPERF segítségével 70,9 Mbps letöltési, valamint 76 Mbps feltöltési sebességet értünk el. UTP kábelen keresztül szintén IPERF-el 117 Mbps letöltési valamint 90,2 Mbps-os eredmény született.

A tesztben résztvevő konkurensek árfekvéséhez hasonlítva azt kell mondanunk, hogy a Deco M4 kedvező ára mellé rendkívül jó le és feltöltési értékek társultak. Negatívumként egyedül a körülményesebb és hosszabb ideig tartó beállítási folyamatot említhetjük meg ami azonban még így is elenyésző időt vesz igénybe.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.