Témakörök
WiFi MESH teszt - Ubiquiti Networks AmpliFi Gamer's Edition

2019.11.21. 09:55

Folytatjuk múlt héten debütáló tesztsorozatunkat melyben elsődlegesen otthoni felhasználásra szánt MESH technológiát támogató eszközök képességeit mutatjuk be nektek. A második részben a Ubiquiti Networks AmpliFi termékcsaládjának egy kifejezetten az online játékok rajongói számára kifejlesztett verzióját az AmpliFi Gamer’s Edition-t vetettük alá a korábbi epizódban is bemutatott teszteknek.

A Gamer’s Edition kiszerelése megegyezik az alapmodellével hiszen itt is 1db központi, valamint 2db MESH egységet találunk a csomagban. A designra itt is nagy figyelmet fordított a gyártó, talán a legszembetűnőbb módosítások a fekete színen kívül a MESH egységeken véghezvitt lekerekítések valamint a mágneses csatlakozók eltűnése.

A központi egységen 1db Gbit-es WAN portot valamint 4db Gbites LAN portot találunk. Ezen kívül még egy a megtáplálásra hivatott USB Type C aljzattal, valamint 1db USB bemenettel találkozhatunk.

Vezeték nélküli paramétereit tekintve támogatja a 802.11AC szabványt. 3x3 MiMo 2,4 GHz-en valamint 5GHz-en egyaránt. Ezen felül Bluetooth interfésszel is rendelkezik.

A szatellit egységek nem külső táposak és nem rendelkeznek ETH csatlakoztatási lehetőséggel sem.

Beállítás tekintetében ugyanaz jellemzi, mint a korábban bemutatott AmpliFi eszközöket. A saját dedikált appján keresztül bluetooth kapcsolaton körülbelül 1,5 percet vett igénybe az alap konfiguráció elvégzése.

A tesztünket egy nagy méretű polgári lakásban végeztük el. A vezeték nélküli kommunikációt itt nagyban nehezítik a vastag falak, a nagy távolság, valamint a házban található számtalan WiFi hálózat.

A beállításoknál egy otthoni felhasználó bőrébe bújtunk és igyekeztünk a legegyszerűbb és leggyorsabb módon elvégezni a konfigurációs műveleteket mely az eszköz mihamarabbi beüzemeléséhez szükséges.

 Az első mérésre a router közelében került sor mobiltelefonnal. Itt speedtest.net segítségével 250 Mbps-ot mértünk.

Ugyanitt laptoppal WiFi-n IPERF segítségével 371 Mbps letöltési, valamint 447 Mbps feltöltési sebességet értünk el.

A második mérési pont három szobával arrébb található. Itt már beüzemeltük a MESH egységet is mely 20%-os jelszinttel állt össze. A MESHPOINT-ra felcsatlakozva mobiltelefon segítségével 63,5 Mbps-ot mértünk.

Laptopon WiFi-n IPERF-el 75,8 Mbps letöltési valamint 61 Mbps feltöltési sebességet sikerült kisajtolnunk az AmpliFi – ből.

Az AmpliFi Gamer’s Edition-t lehet optimalizálni késleltetésre, valamint sávszélességre. A tesztünk során ezeket a beállításokat többször változtattuk, de nem tapasztaltunk számottevő eltéréseket.

Jövő héten egy újabb eszközzel folytatjuk MESH tesztünket.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.