WiFi MESH teszt - Ubiquiti Networks AmpliFi Instant

2019.11.28. 10:20

Ismét jelentkezünk videós tesztsorozatunk legújabb részével, melyben elsődlegesen otthoni felhasználásra szánt MESH technológiát támogató eszközök képességeit ismertetjük. A mostani epizódban a Ubiquiti Networks AmpliFi termékcsalád egy újabb tagját mutatjuk be nektek. Lássuk, hogy az AmpliFi Instant milyen eredményeket produkált a korábban ismertetett tesztjeinken.

A gyári csomagban 1db AmpliFi Instant-ot illetve 1db hozzá tartozó MESH egységet találunk. A routeren elején egy digitális, érintés érzékeny LCD kijelző kapott helyet. Hátul 2db Gbites ETH csatlakozás található (1xWAN, 1xLAN). A MESH egységen mindösszesen 1 db Gigabites RJ-45-ös portot tudhatunk magunkénak. Mindkét AmpliFi Instant tápellátásáról 1-1  USB-C-s adapter gondoskodik.

Rádiós paramétereit tekintve mind 5GHz-en mind 2,4GHz-en 2x2 MiMo képes. Természetesen támogatja a 802.11AC szabványt. Illetve az alapbeállítások elvégzéséhez szükséges BT rádió ebben is megtalálható.

Az AmpliFi appal ebben az esetben is rendkívül egyszerű és gyors a konfiguráció elvégzése.

A tesztünket egy nagy méretű polgári lakásban végeztük el. A vezeték nélküli kommunikációt itt nagyban nehezítik a vastag falak, a nagy távolság, valamint a házban található számtalan WiFi hálózat.

A beállításoknál egy otthoni felhasználó bőrébe bújtunk és igyekeztünk a legegyszerűbb és leggyorsabb módon elvégezni a konfigurációs műveleteket mely az eszköz mihamarabbi beüzemeléséhez szükséges.

 Az első mérésre a router közelében került sor mobiltelefonnal. Itt speedtest.net segítségével 239 Mbps-ot mértünk.

Ugyanitt laptoppal WiFi-n IPERF segítségével 355 Mbps letöltési, valamint 431 Mbps feltöltési sebességet értünk el.

A második mérési pont három szobával arrébb található. Itt már beüzemeltük a MESH egységet is mely 36%-os jelszinttel állt össze. A MESHPOINT-ra felcsatlakozva mobiltelefon segítségével 68,6 Mbps-ot mértünk.

Laptopon WiFi-n IPERF-el 62 Mbps letöltési valamint 68,4 Mbps feltöltési sebességet sikerült kisajtolnunk az AmpliFi Instantból – ból. Szintén a MESH egységhez felcsatlakozva viszont ezúttal a Gbit-es LAN-on keresztül 93 Mbps-os letöltési és 106 Mbps-os feltöltési sebességet sikerült elérnünk.

Annak ellenére, hogy az AmpliFi Instant a család belépő szintű terméke jól teljesített tesztjeinken és felvette a versenyt a nagyobb testvérekkel is. Egyedüli érezhető hátránya a kevesebb Gbites port a nagyobb társaival szemben.

 

Jövő héten egy újabb eszközzel folytatjuk MESH tesztünket!

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.