WiFi teszt 2021 - Bemutató

3 0
2021.03.19. 15:47

Ismét egy új, nagyszabású tesztsorozatba vágunk bele melyben ezúttal a Wi-Fi AP-k kapnak főszerepet. Az epizódok során minden alkalommal egy-egy gyártó adott Wi-Fi access pointja kerül kiértékelésre. A mai részben bővebben hallhattok a teszt felépítéséről, valamint a mérési metodikáról melyet a jövőben egységesen alkalmazunk majd a kiválasztott eszközökön.

A teszt elsődleges célja, hogy a felhasználók tisztább képet kaphassanak arról, hogy egy adott kategóriába tartozó AP milyen valós képességekkel rendelkezik és mi az a teljesítmény, amit elvárhatnak tőle. A méréseket több különböző hardveres képességekkel bíró kliensen keresztül fogjuk vizsgálni. Természetesen referenciamérést is végzünk minden esetben. Itt két Wi-Fi kártya (4x4 802.11ac Wave2, 2x2-es 802.11ax) lesz a segítségünkre melyeket egy erős HW konfigurációval rendelkező PC-be integrálunk.

A tesztben résztvevő kliensek paraméterei:

- 2x2-es 802.11ax-es notebook (max 160MHz)

- 3x3-as 802.11ac-s notebook

- 2x2-es 802.11ax iPhone 11 Pro (max 80MHz)

Hogyan mérünk?

Adott AP-k vizsgálatai során iPerf méréseket fogunk végezni RX és TX irányba egyaránt. A mérések egy perc hosszúságúak lesznek (mobilok esetén 30sec). Az ehhez szükséges hardver követelményeket egy Synology NAS biztosítja melybe egy 10 Gbps-os LAN kártyát is beépítettünk. Egy 802.3bt PoE, valamint 802.3 bz szabványt is támogatni képes PoE switch (US-XG-6POE) segítségével tápláljuk be adott mérésben résztvevő AP-kat. Minden mérés során egy időben két azonos típusú access pointtal fogunk dolgozni. A 11+1(referencia) mérési pontot e két eszköz lesz hivatott lefedni.

A teszt helyszínének az AccessPoint irodája ad otthont. Itt lehetőségünk van akár közvetlen rálátással vagy ha akarjuk több réteg gipszkarton falon keresztül, illetve tégla válaszfalon át is mérni. Ezek a különböző típusú adottságokkal rendelkező helyszínek lesznek egy-egy mérési pontunk lokációi. A mérésekben alsó/közép/felső kategóriás AP-k is részt fognak venni. Gyártók tekintetében kiemelt figyelmet kap majd a Ubiquiti Networks UniFi szériája, a Cambium Networks cnPilot termékcsaládja, valamint az Aruba AP-k, TP-Link access pointok és néhány MikroTik eszköz is.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.