TémakörökWiFi teszt 2022 - U6-Enterprise

0 0
2023.01.12. 17:57

Folytatjuk a tavalyi év végén megkezdett Wi-Fi tesztsorozatunkat. A mai epizód kissé rendhagyó lesz hisz újra az Ubiquiti Networks  WiFi6e képes zászlóshajójának (U6-Enterprise) képességeit mutatjuk be nektek. Lássuk, hogy az új konfigurációval milyen eredményekre képes az AP. Az alkalmazott mérési eljárásokról, valamint a helyszíni adottságokról ismertető videónkból tájékozódhattok.

 

Az U6-Enterprise ahogy azt a beharangozóban is említettük jelenleg az UBNT UniFi AP családjának zászlóshajója. Többek közt egyedüliként a gyártó kínálatában már támogatja a WiFi6e szabványt így 6GHz-es rádióval is rendelkezik. A korábbi UniFi modellekben dübörgő MediaTek rendszert a Qualcomm SoC (IPQ5018) váltja. QCN9024/9054-es rádióval szerelve. Ezen adottságok mellett az 5, valamint 6GHz-es rádiók 4x4 MU-MIMO míg a 2,4-es 2x2 képességekkel bírnak. A doboz kibontása után kijelenthető, hogy az Ubiquiti hozza a szokásos és elvárt magas minőséget mind csomagolás, mint kiegészítő segédlet terén.

Antennanyereség tekintetében a következő paraméterekkel számolhatunk:

 

- 6GHz: 6dBi

- 5GHz: 5,3dBi

- 2,4GHz: 3,2 dBi

 

Az U6-Enterprise-t megfordítva 1db rezes 2,5Gbit-es RJ-45 alzattal találkozhatunk, amely mindenképp remek hír hiszen korábban sokszor futottunk már bele abba, hogy ugyan a rádiós képességek lehetővé tették volna a Gbit feletti adatátvitelt azonban ennek a Gigás LAN szabott határt. A gyártó közlése szerint egyidőben 600 kliens kezelésével birkózik meg az AP (itt halkan tennénk hozzá, hogy természetesen ez egy elméleti számérték).

Az adatlapot böngészve egy érdekes funkciót is látni, ami nem más, mint a zero wait DFS (Dynamic Frequency Selection) melynek fő funkciója, hogy a háttérben folyamatosan felügyelje és elkerülje az esetleges rádiós zavartatásokat, illetve radarokat az 5GHz-es spektrumban.  A zero wait pedig azt sejteti, hogy immár nincs szkennelésre fenntartott idő, hanem a háttérben ez a folyamat elvégződik úgy, hogy abból nem vesz észre semmit a felhasználó.

A Bluetooth interfészen keresztül különböző adoptációkat és menedzsment funkciókat végezhetünk el és emellett az UniFi Protect égiszén belül a BLE kapcsolattal különféle szenzorokat aggathatunk fel rá és ezáltal hálózatunkra.

 

Hogyan mérünk?


Adott AP-k vizsgálatai során iPerf méréseket fogunk végezni RX és TX irányba egyaránt. A mérések egy perc hosszúságúak lesznek (mobil esetén 30sec). Az ehhez szükséges hardver követelményeket egy Synology NAS biztosítja melybe egy 10 Gbps-os LAN kártyát is beépítettünk. Egy 802.3bt PoE, valamint 802.3 bz szabványt is támogatni képes PoE switch (US-XG-6POE) segítségével tápláljuk be adott mérésben résztvevő AP-kat. Minden mérés során egy időben két azonos típusú access pointtal fogunk dolgozni. A 11+1(referencia) mérési pontot e két eszköz lesz hivatott lefedni.


A teszt helyszínének az AccessPoint irodája ad otthont. Itt lehetőségünk van akár közvetlen rálátással vagy ha akarjuk több réteg gipszkarton falon keresztül, illetve tégla válaszfalon át is mérni. Ezek a különböző típusú adottságokkal rendelkező helyszínek lesznek egy-egy mérési pontunk lokációi.

Az alábbi képen láthatjátok, hogy egy-egy mérési ponton milyen eredmények születtek:

 


(Teljes méretű kép megnyitásához kattints!)

 

Az átlagolt végeredmény:

 

U6-Enterpriseátlag feltöltés: 476 Mbps

U6-Enterprise átlag letöltés: 492 Mbps

Az így megkapott össsz. pontszám tehát: 968 pont

 

Az eredmények letöltése Excel formátumban: ITT

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.