WiFi4EU esettanulmány - cnPilot - Tarr Kft.

0 0
2020.12.23. 09:48

Esettanulmányunkban bemutatjuk nektek, hogy 15 dunántúli településen miként valósult meg a WiFi4EU projekt a Tarr Kft. közreműködésével. Kurfis Kelemen a Tarr Kft. vezeték nélküli hálózatokért felelős osztályának vezetője választ ad arra a kérdésre, hogy miért esett választásuk a Cambium Networks cnPilot eszközeire és milyen tapasztalatokat szereztek a telepítések, valamint a rendszerek üzemeltetése során.

A Tarr Kft. 100%-ban magyar tulajdonú távközlési szolgáltató, mely 30 éves múltra tekint vissza. Ez idő alatt a Dunántúl meghatározó piaci szereplőjévé vált. Jelenleg 8 megyében, 350 településen több mint 110 ezer ügyféllel rendelkezik. Alkalmazottainak létszáma összesen pedig 320 fő.

A megszokott internet, telefon és TV kínálaton felül természetesen a Tarr Kft. már régóta foglalkozik különböző Wi-Fi szolgáltatásokkal is. Magán előfizetőik számára már egy ideje Wi-Fi képes home gateway berendezéseket biztosítanak a klasszikus modemek helyett. A több AP-t igénylő és kontroller vezérelt Wi-Fi hálózatokat túlnyomó többségben üzleti előfizetőik veszik igénybe (szállodák, hotelek, közintézmények). A WiFi4EU megjelenése után az önkormányzatoknak is egy komplex felügyelhető és stabil Wi-Fi hálózatra volt szükségük.

-- Az Európai Bizottság 2016-ban indította el a WiFi4EU elnevezésű kezdeményezését, melynek keretében összesen 8000 európai település ingyenes Wi-Fi hotspot fejlesztése valósulhatott/valósulhat meg 120 M eurós büdzséből.

Hazánkban összesen 402 település nyert támogatást, melyből 21-et a Tarr Kft. kivitelezésében valósítanak meg. --

A Tarr Kft. által 15 településen már megvalósult a beruházás és ezek mindegyikénél a Cambium Networks cnPilot berendezéseit használták. A gyártó cnPilot termékcsaládját már a WiFi4EU előtt is használták mivel kiváló ár/érték arányával, garanciális feltételeivel (beltéri eszközökre 5év, kültéri eszközökre 3év), ingyenesen is elérhető kontroller megoldásával (cnMaestro) és stabil működésével elnyerte a bizalmukat.

A Cambium Networks felkészülve a WiFi4EU-ra jó néhány eszközére megszerezte a szükséges hivatalos WiFi CERTIFIED Passpoint minősítést így termékeit gond nélkül használhatják a kiépítésért és a későbbi üzemeltetésért felelős vállalkozások.

Jelen pillanatban összesen 207 beltéri (e600) és kültéri (e700, e501) AP teljesít szolgálatot a WiFi4EU keretei között. Az induláskor némi döccenések voltak a guest portállal, valamint a különböző FW verziókkal, de ezek a problémák mostanra mind megoldódtak.

Összességében elmondható, hogy a letelepített Wi-Fi hotspot hálózatok jól és megbízhatóan teljesítenek és beváltották a hozzájuk fűzött reményeket.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.