Wireless Hírek, Újdonságok - 09.hét

2018.02.27. 10:43

Folytatódik a termékdömping. Múlt heti cikkünkben számos MikroTik újdonságot mutattunk be, azonban a lista nem ért véget, most ismételten három MikroTik produktum került le a gyártósorról, emellett szót ejtünk egy ígéretes Ubiquiti bejelentésről illetve a LigoWave firmware frissítéséről.

Újabb CRS modellel gyarapodik a kínálat. A CRS328-24P-4S+RM egy széleskörű PoE támogatással ellátott 1U-s rackbe építhető switch amely 24 db Gbit-es ETH portja mellett rendelkezik 4 db 10G+-os SFP+ aljzattal. A PoE funkciót jobban megnézve észrevehetjük, hogy a CRS328 képes egyaránt passzív PoE és 802.3af/at szabványú berendezések megtáplálására is 450W maximum kapacitásig (3x150W/8 port). A Dual bootnak köszönhetően választhatunk, hogy indításkor a switch funkciókat előtérbe helyező SwOS-t vagy a routing funkciókkal kiegészülő RouterOS-t választjuk ki a RouterBOOT beállításában.

A wsAP ac Lite egy speciálisan szállodák és egyéb vendéglátó egységek számára fejlesztett eszköz. Elhelyezését tekintve rendkívül egyszerű dolguk van a kivitelezőknek mivel szabványos fali aljzatba beépíthető. Maga a wsAP ac lite 3 db 100-as rezes csatlakoztatással van ellátva. A hátsó panelen található 1 db a PoE-s meghajtást és internetes betápot biztosító LAN, illetve egy RJ-11-es pass through port. Az elülső részen a takarófedél lepattintása után további 2db RJ-45-öt és egy RJ-11-t találunk amelynek segítségével más hálózati eszközöket és egy vezetékes telefont is hozzákapcsolhatunk a hálózathoz. Ezen felül egy  beépített  802.11ac  (1 chain) szabványú Wi-Fi kártya is helyet kapott a burkolat alatt amelynek segítségével könnyen felcsatlakoztathatjuk mobilunkat valamint egyéb Wi-Fi képes készülékeinket. Ha pedig a kliens a túl sok használat mellett merülni kezd egy 2.0-ás USB aljzat (500mA) biztosítja azt, hogy feltölthessük mobilunkat.

Az SXT és LHG család felhasználási területét megcélzó alacsony árazású DISC lite megjelenése óta már bő egy év telt el. Most megérkezett a DISC Lite5 ac amely minden tekintetben erősebb (CPU órajel, RAM) értékekkel rendelkezik elődjéhez képest. A 802.11ac adta lehetőségek mellett azt is szükséges megemlíteni, hogy már nem 100-as hanem Gbit-es ETH-el szerelték fel. Rögzítésével kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy kompatibilis az SXTk-hez használt quickMOUNT rögzítőkkel beleértve a quickMOUNT pro-t is. a RouterOS level 3-as licenszének köszönhetően választhatunk, hogy CPE-ként vagy PTP kapcsolatként használjuk fel a DISC Lite5 ac-t.

Az Ubiquiti ikonikus NanoStation szériájának neve szinte minden WISP számára ismerősen cseng. Azonban az idő és a technológiai fejlődés túlnőtt rajta. Ezért volt itt az ideje, hogy egy teljes mértékben felturbózott a mai vívmányoknak maximálisan megfelelő verzióval szülessen újjá a NanoStation. A NanoStation ac rádiójának kimenő teljesítménye 25 dbm, ehhez társul a 16 dBi-s antennanyereség amelyek segítségével az adatlapok szerint akár 450 Mbps-es átvitel is megvalósítható. A betápot 1 db túlfeszültség védelemmel elláttott Gbit-es 802.3af protokollra képes RJ-45 biztosítja amely mellett találunk még egy gigás PoE out-ra alkalmas csatlakozási lehetőséget aminek segítségével akár egy biztonsági kamerát is megtáplálhatunk. Beépített 2,4GHz-en működő menedzsment kártyát is kapott az NS-5AC amellyel akár mobilon keresztül az UNMS app-al konfigurálható. Az airMAX ac-s termékekre kifejlesztett airOS8-t kapta meg az NanoStation ac-is amelynek számos fejlesztése segíti a leghatékonyabb működést.

A NanoStation 5 ac Loco a fent említett NanoStation kisebbik variánsa amely bizonyos tekintetben szerényebb adottságokkal rendelkezik. A rádió kimenő teljesítménye ugyanúgy 25dBm azonban antenna nyereségnél itt csak 13dBi-vel számolhatunk. 1 db Gbites passzív PoE-ra képes ethernet csatlakozást kapunk az NS-5ACL esetében. Le kell mondanunk továbbá a beépített túlfeszültség védelemről, 802.3af támogatásról és beépített 2,4GHz-es mendezsment interfészről is.

A LigoWave most nem új hardverekkel jelentkezett hanem egy FW illetve kontroller frissítéssel. Az NFT családot érintő firmware frissítés számos új funkciót (static DHCP server leases, a DMZ management port option) valamint javítást és optimalizációt tartalmaz. A teljes listát az alábbi release note-ban találjátok.

Az Infinity kontroller 1.9-es verziója szintén számos új funkcióval bővült illetve a GUI felület is átesett néhány finomhangoláson amelyről a teljes leírást szintén megtaláljátok az alábbi release note linken.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.