Wireless Hírek, Újdonságok - 1. rész

2018.11.20. 10:07

A gyártók disztribútori hírleveleiből szemezgetve szedtük össze nektek két részben az elmúlt idők újdonságait friss belépőit, illetve a már jól ismert szériák újonnan bemutatott különböző variációit.

A gyártók disztribútori hírleveleiből szemezgetve szedtük össze nektek két részben az elmúlt idők újdonságait friss belépőit, illetve a már jól ismert szériák újonnan bemutatott különböző variációit.

A MikroTik egyértelműen lagnagyobb újdonsága az RB4011-es család. A masszív kialakítású matt fekete fém házba bújtatott passzív hűtéssel ellátott router első fogásra is komoly darabnak tűnik, a specifikációt megnézve pedig ez a feltevés beigazolódni látszik. Az RB4011-es 10db 1Gbps-os RJ-45-ös csatlakozással rendelkezik. Az #1-es aljzaton passzív PoE IN funkció is támogatott míg a #10-es ethernet csatlakozáson keresztül PoE OUT-ra is befogható. Emellett 1db 10Gbps-os SFP+ foglalat is megtalálható az előlapon. Processzor teljesítményben sem szenved hiányt a 4011-es, hiszen 1db 4 magos 1,4 GHz-es órajelű AL21400 chipset kapott helyet a vasban, az 1GB-os RAM modul mellett. A router kimagasló teljesítményét tovább növeli a hardveres IPsec titkosítás támogatása. A 4011-es két darab rögzítő rack füllel érkezik, amelyeket felszerelve a routerre máris egy 1U-s keretbe könnyen beilleszthető eszközt tudhatunk magunkénak.

A kizárólag kábeles adatátviteli lehetőséget kínáló RB4011iGS+RM mellett egy másik 4011-es is napvilágot látott. A RB4011iGS+5HacQ2HnD-IN a fent ismertetett router specifikációjával megegyezik, kiegészítve a Wi-Fi támogatással. A gyártó a wireless adottságoknál is igyekezett bőkezűen bánni a 4011-el. Az 5GHz-es 802.11AC-s protokollt támogató dual bandes 4 csatornás Wi-Fi kártyával akár 1733 Mbps-os adatátviteli sebesség is elérhető. Természetesen emellett egy 802.11b/g/n protokollon üzemelő 2 csatornás 2,4GHz-es kártya beépítésre került. A gyári csomagolásban található 4db 3dBi-s nyereségű antenna segítségével igen jó lefedettséget  érhetünk el.

A 4011-es bemutatása után egy optikai vonalon erős, passzív hűtésű switch a CRS305-1G-4S+IN következik. A CRS 305 4db portonként 10Gbit-es SFP+ csatlakozással, valamint 1db menedzsment célokra is használható PoE IN funkcióval ellátott RJ-45-ös LAN porttal rendelkezik. A folyamatos áramellátás érdekében 2db redundáns DC csatlakozás található a switch hátulján. A CRS 305 támogatja a Dual BOOT funkciót így a rendszer betöltése előtt választhatunk, hogy a RouterOS vagy a SwOS funkcióit kívánjuk használni.

 Bemutatkozik az Ubiquiti Networks UniFi HD In-Wall. Az elsősorban irodai és szállodai környezetbe kifejlesztett, falba/parapet csatornába süllyeszthető In-Wall vezeték nélküli adottságai igencsak figyelemfelkeltőek. Támogatja a 4x4-es MU-MiMo technológiát, azaz a 802.11ac protokol Wave2-es kiterjesztését. A Wi-Fi adottságokon túlmenően az In-Wall HD együttesen 5db Gbit-es ethernet csatlakozást kapott. Ezek közül az eszköz hátoldalán található 1db rezes aljzaton keresztül csatlakoztathatjuk hálózatunkra, valamint láthatjuk el a szükséges áramellátással 802.3af PoE vagy 802.3at PoE+ szabványon keresztül. Az In-Wall HD további 4db RJ-45-ös csatlakozása az IN-Wall HD alján található. Ebből az első PoE out funkcióval is rendelkezik így akár hálózati IP telefont is ráköthetünk. A megmaradó 3 LAN portba pedig tetszés szerint további eszközöket köthetünk. A tökéletes külső megjelenés érdekében a nanoHD-nál már bemutatott különböző színű/típusú borítók itt is megtalálhatóak.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.