Témakörök


Wireless Hírek, Újdonságok - 2. rész

2018.11.27. 12:17

Folytatjuk múlt heti Hírek, Újdonságok rovatunkat. Mai cikkünkben túlnyomórészt a PTP és PTMP megoldásokat kínáló berendezéseket mutatunk be számotokra, emellett egy multipont rendszerű ETH/COAX átalakítóról, illetve egy fontos firmware frissítésről is szót ejtünk.

Kétség kívül a 60GHz-es VBand technológia egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Köszönhető ez a sáv által nyújtott Gigabites átviteli lehetőségnek, valamint a frekvenciasáv adta szűk nyalábokon történő kommunikációnak hiszen segítségével akár párhuzamosan multi-Gigabit vezetéknélküli átvitel kiépítésére is lehetőségünk van 1 km távolságon belül számottevő zavarás nélkül. A 60GHz-es eszközök piacán már régóta jelenlévő IgniteNet most egy új berendezést mutatott be, amely tovább bővíti a gyártó MetroLinq szériáját. Az első generációs MetroLinq gyerekbetegségei sokakat elriasztottak, azonban a One ezt a csorbát hivatott javítani. Ezt mutatja az is, hogy a MetroLinq One burkolata alatt egy 100 %-ban újratervezett hardver kapott helyet. További jó hír, hogy az árcédulára tekintve az előző verzióhoz képest árcsökkenést tapasztalhatunk.

A MetroLinq One PTP és PTMP feladatokra egyaránt felhasználható. Az eszköz 1 Gbps aggregált adatátvitelt képes megvalósítani. A MetroLinq One-ban összesen három rádió található. Ebből az elsődleges a 60GHz-en üzemelő, emellett egy 5GHz-es kártyát is kapott, amely a PTP kapcsolat biztonsági backupjaként működik. Így, ha például valamilyen természeti jelenség következtében az érzékenyebb 60GHz-es rádió elveszti a kapcsolatot az 5GHz-es rádió átveszi a helyét biztosítva ezzel a folyamatos rendelkezésreállást. Aki számára nem lenne elegendő ez a két rádió az még számolhat egy harmadik 2,4 GHz-en üzemelő menedzsment kártyával is amelynek segítségével vezeték nélkül konfigurálhatjuk a MetroLinq One-t.

Interfészek tekintetében 1 db Gigabites PoE IN funkcióra alkalmas Ethernet porttal, 1 db SFP csatlakozással, 1 db USB-vel, valamint 2 db RPSMA csatlakozóval szerelték, amellyel a 2,4GHz-es rádió hatótávolságát növelhetjük. Ha pedig nem PoE-n keresztül szeretnénk meghajtani akkor lehetőség van DC megtáplálásra.

A MetroLinq One két különböző antennaméretben érhető el a gyártó kínálatában.

A kisebbik 19cm-es antenna nyeresége 36dBi, 5Ghz-en pedig 16dBi, a nagyobb variáns már 35cm-es átmérővel érkezik 42 dBi-s nyereségre képes 60GHz-es sávon, 5GHz-en ez a szám 22dBi-re növekszik.

Az IgniteNet saját felhőalapú kontrollerével a már telepített linkeket távolról is könnyedén monitorozhatjuk.

A gyártó által kínált kiegészítők természetesen a One-hoz is elérhetőek, gondolunk itt elsősorban a megerősített tartókonzolra valamint a link összelövéshez használatos precíziós távcsőre.

Az IgniteNet új multipont rendszerű ETH/KOAX átalakítója a GLinq nevet kapta. A GLinq segítségével használhatjuk az épületekben/irodaházakban már kiépített és nem használt COAX kábeleket arra, hogy gigabites adatátvitelt kínáljunk extra kábelezési költségek nélkül. A kültéri berendezés mellett egy beltéri kliens berendezést is kínál a gyártó, amellyel a végfelhasználó számára biztosíthatjuk a COAX-on beérkező internethozzáférést. A beltéri egység továbbá rendelkezik 2,4GHz-es wireless kártyával is így Wi-Fi képes eszközeinket is könnyedén felcsatlakoztathatjuk.Utolsó IgniteNet-es témánk egy firmware frissítés, amely MetroLinq 2.5G valamint MetroLinq 10G Omni termékeket érinti. A v2.3.0-as verzió kiadásának köszönhetően növekszik az elérhető adatátviteli maximum, valamint a bázisállomásokra felcsatlakoztatható kliens eszközök száma. A további részletekről, illetve hibajavításokról a release note-ban olvashattok

A mimosa networks is tartogat meglepetést számunkra. Az új C5x szintén alkalmas PTP és PTMP feladatok ellátásra az 5GHz-es sávon, akár 500/700Mbps-es áteresztő képességgel rendelkezik függően a felhasználás módjától. A C5x-be épített rádió 20/40/80 MHz-es csatornaszélességen képes működni, támogatja 2x2-es MiMo technológiát, maximális modulációja 256QAM. A rádió kimenő teljesítménye max 27dBm.

A burkolatválasztásnál a mérnökök számára elsődleges szempont volt a külső zavarások kiszűrése ezért egy műanyag/fémötvözetbe öltöztették a C5x-et.

A C5x önállóan külön antenna nélkül is képes üzemelni rövid hatótávolságon belül. Ezt a natív 8dBi-s nyereségű beépített antennájának köszönheti. Természetesen ezt az antenna nyereséget tovább növelhetjük igényeinknek megfelelően. A csőtápvonalas megoldást támogató korábban már más gyártóknál is alkalmazott twist-on antenna rögzítés segítségével bármilyen antennakábel összekötése nélkül jelveszteség mentesen direkt csatlakoztatható az antenna a C5x-hez. A mimosa rögtön 4 antennatípussal készült, amelyek nyereségükben különböznek elsődlegesen egymástól.

További újdonság a licenszelés bevezetése. A multifunkciós C5x a dobozból kivéve elsődlegesen PTMP kliensként üzemel ezért a LAN port 100 Mbps-es korlátozással van ellátva. Amennyiben szükséges megvásárolható az 500 Mbps-os PTMP bővítő licensz valamint a PTP módnál szükséges full licensz is mely által már akár 700 Mbps is elérhető.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.