Témakörök


Wireless hírek, Újdonságok - 16. hét

2018.04.17. 11:12

A berlini MUM-on záporoztak a termékbejentések, a MikroTik mindent megtett azért, hogy a rendezvény után egyértelműen uralja a piaci híreket. Azonban ez idő alatt is érkeztek újabbnál újabb eszközök más gyártók háza tájáról. Tovább bővült a LigoWave DLB család, számszerűsítve három új termékkel, valamint az Ubiquiti is tovább szélesítette repertoárját az UniFi valamint az UFiber szériának.

LigoDLB 5-90ac

LigoDLB 5-90ac adatlapjából kiderült, hogy a rádió teljesítményének, a LigoWave saját fejlesztésű iPOLL3-as protokolljának, valamint az integrált szektor antennának köszönhetően akár 500+Mbps-os adatátvitel is elérhető általa. A 802.11ac szabványon alapuló rádió (MIMO 2×2) teljesítménye országtól függően akár 30dBm is lehet. Csatornaszélesség tekintetében a következő lehetőségek közül választhatunk: 5, 10, 20, 40, 80MHz. Az integrált antenna technikai adatairól is ejtve pár szót megtudhatjuk, hogy ennek nyeresége mintegy 18dBi. Megtáplálását 24VDC passzív PoE-n keresztül végezhetjük az 1db Gbites RJ-45 interfészen keresztül. A fent olvasott specifikáció ismeretében a gyártó maximálisan 5km-es távolságra javasolja a LigoDLB 5-90ac bázisállomását.

 

LigoDLB 5ac

A LigoDLB 5ac műszaki paraméterei majdnem 100%-ban megegyeznek a fent említett LigoDLB 5-90ac-val. Az egyetlen egy de annál lényegesebb különbség az, hogy itt nem kapunk integrált antennát hanem mi magunk választhatjuk ki azt, hogy milyen nyereségű és méretű antennával szereljük fel a rádiót. Az antenna csatlakoztatására 2db N-es csatlakozó áll rendelkezésünkre.

 

 

LigoDLB 5-90n

A már korábban bemutatott és széles körben elterjedt DLB 5-90 bázisállomás egy teljesen új és átalakított külsővel jelentkezik immár LigoDLB 5-90n néven. A beltartalom szinte mit sem változott a rádió(2x2) teljesítménye itt is országtól függően akár 29dBm lehet. A 90 fokos integrált szektor antenna pedig 18dBi-s nyereséggel bír. Portok tekintetében itt egy db 10/100-as LAN csatlakoztatással kalkulálhatunk, amelyen keresztül 12 – 24VDC passzív PoE-n a LigoDLB 5-90n áramellátása is biztosított. A gyártó ígéretei szerint a külső ráncfelvarrásnak köszönhetően könnyebbé válik a telepítés, valamint a kedvezőbb súly miatt a szállítási költségen is faraghatunk.

A LigoWave megoldásai után pedig lássuk az amerikai Ubiquiti Networks milyen újításokkal jelentkezett a múlt héten.

 

UniFi nanoHD

Elsőként a várhatóan nagyobb figyelmet kapó UniFi nanoHD-vel kezdjük a sort. A nanoHD a korábban bemutatott UniFi HD kisebbik testvérének számít mind méretben, mint pedig teljesítményben, azonban még így is igen kecsegtető mutatókkal rendelkezik. A beltéri használatra kifejlesztett nanoHD átmérője mindösszesen 16cm. Emellé társul még az újonnan kifejlesztett és hamarosan elérhető Low-profile mounting kiegészítő, amellyel az eszköz akár 60% süllyeszthető be az álmennyezeti profilba ezáltal egy sokkal diszkrétebb megjelenést kölcsönözve a nanHD-nek. Amennyiben pedig ez még mindig nem lenne elegendő hamarosan egyéni megjelenést is adhatunk a nanoHD-nek, hogy ezzel is minél jobban beolvadjon a környezetbe. A külsőségek után pedig nézzünk be a borítás alá, ahol a 802.11ac-s (4x4) MU-MiMo szabvánnyal bíró rádió 2,4 GHz-en maximálisan 300Mbps 5GHz-en pedig 1733Mbps adatátviteli sebesség elérésére is képes. Az egy időben felcsatlakoztatott kliensek számát 200+ -ban maximalizálja az UBNT. Egy darab Gbites LAN csatlakozásán keresztül 802.3af PoE szabványon áramellátása is megoldott. Listaára 179 USD lesz, ami az UniFI HD 349 USD-s ára mellett igen szimpatikus.

UFiber loco

Az UFiber bemutatásakor sejteni lehetett, hogy hamarosan egy alacsonyabb árfekvésű ONU-val is előrukkol a gyártó, hogy minél szélesebb vásárlói kör számára kínálhasson elérhető áru optikai berendezéseket. Az UFiber loco teljesítményben semmilyen hátrányt nem szenvedett el a NanoG-vel szemben. Ugyanúgy 1db GPON porttal illetve 1db Gbites RJ-45-tel rendelkezik, falra is rögzíthető és passzív PoE-n keresztül biztosított az áramellátása viszont a loco emelett micro USB csatlakozáson keresztül is meghajtható. A fő különbség abban mutatkozik, hogy itt a NanoG-vel ellentétben nincs semmilyen kijelző amelyen nyomon követhetjük a kapcsolat pillanatnyi sebességét, illetve az egyéb információkat. Ennek köszönhetően listaára mindösszesen 49 USD lesz szemben a 69 USD-s Nano G-vel.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.