Témakörök

AccessPoint 802.11AC Wave 2 teszt - Ubiquiti Networks UniFi AC HD

2018.05.31. 10:42

Elérkeztünk a korábban ismertetett Wi-Fi-s tesztünk első kiértékelő videójához. A mai epizódban az első versenyzőt mutatjuk be és az általa elért eredményeket osztjuk meg veletek. Lássuk, hogy az Ubiquiti Networks UniFi AC HD miként állta meg a helyét a három héten át tartó tartós teszten.

A UniFi AC HD a Ubiquiti Networks egyik zászlóshajója. A 802.11 AC Wave 2 rendszerű access point a beamforming technológia mellett MU-MiMo támogatással is rendelkezik így magas kliensszám nem okozhat számára nehézségeket. A tesztet a Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakgimnáziumban végeztük. Néhány szóban a teszt helyszínéről: Az iskola két különálló épületből áll. Az “A” épület egy régebbi építésű vastag téglafalakkal rendelkező ház. Itt a magas földszinten helyeztünk el 1 db access pointot. A “B” épület egy újabb építésű modernebb vasbeton szerekezetű ház három szinttel. Itt pedig a földszinten és a harmadik emeleten telepítettünk le 1-1 AP-t.

 

A tartós teszt három hétig tartott, ez idő alatt összesen 729 kliens csatlakozott fel a hálózatra. Egyidejűleg maximum 400 kliens használta a hálózatot, amely egy access pointon maximum 127 usert jelentett.
 

A hálózat környezetében 440 konkurrens AP-t számolt a rendszer amely jelentős kihívás elé állította a UniFi AC HD-kat. Az Ace Telecom által telepített 60GHz-es Gigabites összeköttetés kihasználtsága maximálisan 220 Mbps volt, átlagosan 30-40 Mbps-os sávszélességet generáltak a diákok viszont többször előfordultak napi 130 Mbps-os értékek is.
 

Az általános mindennapi használat mellett három különböző teszt alá vetettük a rendszert.

 

Az első és talán legfontosabb az Equicom Kft. által biztosított Airmagnet és Netscout kombinációja volt. Az Airmagnet egy professzionális hálózat tervezési és analitikai szoftver melynek segítségével komplett hálózatokat lehetséges letervezni illetve teljesítmény teszt alá vetni. A Netscout pedig a tesztelési és felmérési feladatra kifejlesztett hardver mely egy USB kulcs formájában testesül meg. Ez a kliens eszköz 3x3-as AC-s rádióval rendelkezik, csatlakoztatására USB 3.0-ás interfészen lehetséges.

 

Az Airmagnet általi mérést egy az általunk kiválaszott UniFi AC HD-n végeztük. Ez idő alatt egyedül csak a mérőműszer volt felcsatlakoztatva az AP-ra. A mérés helyszíne egy 180m2-es egybefüggő tagolatlan terület volt. A körbejárás során regisztráltuk a jelszint, Datarate változást valamint az átvitt sávszélességet.
 

A szoftver TCP forgalmat generál amelyet egy előre telepített Iperf szerverre továbbít a tesztelni kívánt hálózaton keresztül. Minden egyes mérést 10 szálon végeztünk.

 

A bejárás folyamán a Datarate 585 és 945 Mbps között ingadozott.

Az Iperf mérés minimum értéke 262 Mbps míg maximum értéke 302 Mbps volt.

A jelszint az AP alatt közvetlen -29db volt, a legrosszabb eredménynél -59 db-s szintet mértünk.
 

Pocket loss-t és csatorna interferenciát nem tapasztaltunk.

 

Kontroll tesztként elsőnek a windows-os grafikus felülettel rendelkező Jperf mérésnek vetettük alá a hálózatot. Itt 272 és 300 Mbps-os forgalmakat tudtunk mérni TCP-ben.

Másodlagos kontrollként a MikroTik bandwidth tesztrendszerét használtuk ahol upstreamben 200-220 Mbps-t értünk el. downstreamben 290 Mbps-os értéket mértünk.

Ezek után egy valódi stressz teszt alá vetettük a UniFi AC HD-ket. A tanárok és a diákok segítségével összesen négy osztályt vontunk be a tesztekbe.

Az első stressz tesztet 30 user csatlakozásával végeztük, minden user speedtest-es méréseket indított újra és újra egymás után 10 percen keresztül. A maximálisan elért sávszélesség az AP-n 220 Mbps volt.
 

A második stressz tesztet már 130 diák segítségével mértük. Itt a feladat youtube videók indítása volt 30 másodperces időközönként, annak okán, hogy a bufferelés ne befolyásolhassa az eredményt. 130 konkurrens user mellett így is 140 Mbps-es átvitelre volt képes a UniFi AC HD.

 

Következő teszt eszközünk a Cambium Networks E600-as terméke lesz, melynek eredményeiről két hét múlva számolunk be.

 

Iratkozzatok fel YouTube csatornánkra, hogy mindig elsőkézből értesülhessetek friss videóinkról.


 

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.