Témakörök

AccessPoint WLOG #10 - 5GHz PTP teszt - Ubiquiti PowerBeam AC GEN2

2017.08.10. 11:06

Az AccessPoint WLOG 10. epizódjában hozzákezdünk a korábban ismertetett nagy PTP összehasonlító tesztünkhöz, melyben 7 különböző termék képességeit mérjük össze több mint 2 km-es teszt környezetünkben. Ebben a részben az Ubiquiti PowerBeam AC GEN2-t vettük górcső alá.

 

A Ubiquiti PowerBeam AC GEN2 egy belépő szintű 5GHz-es PTP eszköz ami egy integrált 25 dBi-s nyereségű parabola antennával rendelkezik. A rádió 80 MHz-es csatornaszélességre képes és emellett maximálisan 256 QAM-es modulációt támogat. A PowerBeam legmagasabb 256QAM-es modulációját -65dBi-s vételi érzékenységnél éri el.

 

 

Eszközünket egy darab Gbit-es interfésszel látták el. A gyári csomagolásban pedig egy 24V-os 0,5A-es tápegységet is találunk. Az akár 2”-os csőre is felrögzíthető PowerBeam horizontális és vertikális irányba is könnyedén állítható, illetve egy vízmérték is segíti a munkát a telepítés során.

 

 

A korábban ismertetett teszt szakaszon az eszköz maximális 256 QAM-es modulációját sikerült elérnünk. A további konfigurálás során pedig segítségünkre volt a GEN2-es verzió újdonsága is, a 2,4GHz-es menedzsment Wi-Fi kártya. Ennek segítségével akár mobilkészülékről is egyszerűen beállíthatjuk a PowerBeam-et.

 

 

A mérési eredmények a következőképpen alakultak:

 

 

- TCP protokollon keresztül 10 szálon az iPerf program segítségével 221 Mbit-es sebességet értünk el egy irányba.
- Az EXFO műszerrel 68B csomagmérettel ez az érték 13/14 Mbit-re változott duplexen.

 

- Ezek után következett az 512B-s csomagméret mellyel duplexen összesen 76/83 Mbit-et tudtunk kisajtolni tesztalanyunkból.
- A végső mérésnél 1500B csomagméret mellett a sebesség 217/230 Mbit-re növekedett szintén duplex irányba. 

 

A PowerBeam AC GEN2 a gyártó adatlapja alapján akár 450Mbit-es átvitelre is képes. A mérések után kijelenthetjük, hogy UDP kapcsolaton keresztül ezek a számok teljes mértékben reálisnak tűnnek.
 

A következő részben a MikroTik DynaDish kerül a figyelem középpontjába!


 Ha tetszett az epizód akkor iratkozzatok fel Youtube csatornánkra a hetente érkező tartalomért.


 

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.