Témakörök

AccessPoint WLOG #11 - 5GHz PTP teszt - MikroTik DynaDish 5 AC

2017.08.17. 10:19

Az AccessPoint WLOG 11. epizódjában 5GHz-es PTP összehasonlító tesztünk második termékét a MikroTik DynaDish 5 AC-t vesszük szemügyre. A teszt során alkalmazott mérési eljárást valamint annak paramétereit és a környezet leírását 5GHz-es PTP teljesítmény teszt ismertető cikkünkben találhatjátok meg.

A MikroTik Dynadish egy 40cm átmérőjű 25 dBi nyereségű integrált dish antennával rendelkezik. Külső kialakítása során a műanyag kivitelezés dominál amely a súlyán is érezhető, ez alól csupán a tartókonzol képez kivételt. Maga a konzol rendkívül egyszerűen installálható és rögzítése után mint horizontális mint vertikális irányban finomhangolható. A rádió kimenő teljesítménye maximálisan 31 dBm és MCS9-nél -72 dB-es vételi érzékenységgel rendelkezik.
 

Egy darab Gigabites PoE-s ethernet porttal rendelkezik amelyhez egy nem professzionális minőségű PoE tápfeladót kapunk a gyári csomagban 1db 24V-os tápegységgel kiegészítve.

A DynaDish-t kifejezetten a MikroTik eszközökben jártas felhasználóknak ajánljuk mivel beállítását a jól megszokott WinBox által biztosított felületen végezhetjük.

A mérési eredményeknél NV2 NSTREME-t használtunk mivel ebben értük el a legnagyobb sávszélességet. A MikroTik WinBoxba integrált BandWidth tesztjével UDP kapcsolaton keresztül 360/340 Mbps-t mértünk, TCP-n pedig 160/160 Mbps-t. A korábban ismertetett iPerf program segítségével TCP-n 10 szálon 194 Mbps-t.

Az Equicom Kft. által biztosított EXFO műsszerrel 68B-s csomagmérettel duplex irányban 52/38 Mbps-ot, 512B-s csomagmérettel 198/134 Mbps-ot, zárásként pedig 1500B-s csomagméret mellett szintén duplex módban 213/139 Mbps-t sikerült kisajtolni a DynaDishből.

Összegzésképpen kiejelenthetjük, hogy a MikroTik DynaDish ár/érték arányban kimagaslóan jó teljesítményt nyújtott tesztünk során.

Következő tesztünkben a Cambium Networks Force200-as kerül a fókuszba.

Ha tetszett az epizód akkor iratkozzatok fel Youtube csatornánkra a hetente érkező tartalomért.


 

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.

Kapcsolódó termékek