Témakörök

AccessPoint WLOG #17 - 5GHz PTP teszt összefoglaló

2017.09.26. 15:15

Elérkeztünk a pillanathoz amikor lezárjuk a két hónapja tartó 5GHz-es PTP összehasonlító tesztünket. A sorozat elkészítéséhez, elsősorban azért láttunk hozzá, hogy megfelelő mennyiségű gyakorlati tapasztalatot szerezzünk az általunk forgalmazott berendezésekről és ezt megosszuk veletek. A záró epizódban érdekes statisztikákat és személyes véleményünket foglaltuk össze, extra hosszú formában.

 A termékek kiválasztásakor az elsődleges szempont az volt, hogy minél szélesebb repertoárt tudjunk felvonultatni különböző gyártók kínálatából, a legolcsóbb berendezésektől a gerinc kapcsolatokra szánt eszközökig. A kiértékelésben éppen ezért két kategóriára bontjuk a teszt alanyainkat: az alapvetően pont-pont bridge és pont multipont kliens feladatkörre tervezett belépő szintű termékekre és a dedikáltan pont-pont fővonalakra szánt rádiókra. Az összehasonlítás alapját a mért eredmények adják, amelyekből három fő paramétert számoltunk ki: Az EXFO műszer által 1500-as csomagmérettel mért eredményekből és a használt csatorna szélességek méretéből számoltuk a spektrális hatékonyságot mutató bit/Hz arányt és szintén ezen mérés illetve az eszközök dollárban megadott listaára adja meg az ár/árték arányt, nevezetesen azt, hogy 1 dollárért mennyi megabitet visz át az eszköz? Az egyik legfontosabb mutatót, vagyis a csomag feldolgozó képességet az EXFO műszer által 68-as csomagmérettel végrehajtott teszt eredményből számoltuk ki. Az eredményeket az alábbi info grafikán láthatjátok.

 

 

 

 


Három kategóriában adtunk pontokat az eszközök milyenségét illetően: Telepíthetőség, Kiviteli Minőség és Konfigurálhatóság. Ezek az értékek megtalálhatóak az alábbi táblázatban illetve a videóban kiegészítve személyes véleményünkkel.

 

 

Telepíthetőség Telepíthetőség Kivitel minősége Konfigurálhatóság
Ubiquiti PowerBeam AC GEN2 4 5 5
MikroTik DynaDish 5 AC 4 4 3
Cambium Networks ePMP Force200 4 5 4
LigoWave LigoDLB 5-20AC 3 3 4
MimosaB5 4 3 5
LigoWave RapidFire 4 5 4
Ubiquiti AirFiber5x 4 5 3

 

 


Ezzel lezárjuk a PTP teszt sorozatunkat, és jövő héttől egy újat kezdünk, amiben bemutatjuk nektek a PON hálózatok felépítését valamint aktív és passzív elemeit.

Íratkozzatok fel a YouTube csatornánkra a további epizódokért, köszönjük a figyelmeteket!


 

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.