Témakörök

AccessPoint WLOG #18 PON hálózatok ismertető

2017.10.05. 09:55

A WLOG mostani adásában útjára indítunk egy újabb sorozatot, ami a PON hálózatok tervezéséről illetve aktív és passzív elemeiről fog szólni. Első körben következzen egy rövid technológiai összefoglaló.

Az utóbbi években egyre növekszik a távközlési hálózatok sávszélesség igénye, néhány megabittől nagyon gyorsan eljutottunk a gigabit és a fölötti sebességekig.  Ezt az igényt már csak optikai hálózatok tudják kiszolgálni, a régebbi, rézkábel alapú vagy vezeték nélküli technológiák kezdik elérni a technikai határaikat. Ha ezt a trendet előre vetítjük 25 évre (ami jellemzően egy optikai hálózat tervezett élettartama) akkor látható, hogy a legjobb befektetés egy technológia független PON vagyis passzív optikai hálózat lesz, amely képes kiszolgálni az optikai adatátviteli megoldások jelenlegi és jövőbeli generációit.

Jelenleg is több különböző, egymástól független átviteli protokoll létezik melyek mindegyikének az alapját a passzív optikai hálózat adja. Ezeknek két nagy változatát különböztetjük meg egymástól: a csillagpontos topológiákat, amilyen például a pont-pont Ethernet ahol minden előfizető dedikált optikai szálon csatlakozik a központhoz, illetve a multipont technológiákat amilyen például a G-PON, ahol az előfizetők a busz topológia elvén egy közös optikai vonalra kerülnek bekötésre.

Maga a PON a fizikai hálózatot foglalja magában, függetlenül a rajta alkalmazott adatátviteli technológiától. Legfontosabb jellemzője, hogy ahogy a neve is mutatja passzív, azaz semmilyen aktív berendezést nem tartalmaz! Ez kevesebb meghibásodást és olcsóbb üzemeltetést jelent, hisz nem kell szünetmentesítéssel, villanyszámlával, költséges és a 25 év távlatában többször elavuló és elromló aktív eszközökkel számolni.

Hogyan fogjunk hozzá egy passzív optikai hálózat tervezésének és építésének?

Először is válasszuk ki a legmegfelelőbb technológiát és topológiát, amit alkalmazni szeretnénk! Ezt természetesen befolyásolni fogják a terület adottságai – hegyes, sziklás vidéken dolgozunk? Tömbházas vagy kertvárosi környezetben? Esetleg zöldmezős beruházás lesz? Igénybe vehetünk meglévő alépítményt vagy oszlopsort? Bármelyik forgatókönyvhöz lesz szerencsénk, ki kell választanunk a számunkra legmegfelőbb technológiát és annak komponenseit!

Milyen komponensei vannak egy PON hálózatnak?

Legjelentősebb eleme maga az optikai kábel. A szolgátatási technológia kiválasztása után ez a legfontosabb alkotóelem. A kábelezés metódusának kiválasztásánál el kell döntenünk, hogy: Légkábeles vagy alépítményes hálózatot szeretnénk? Esetlegesen mikrocsöveset vagy felszállóágit? Szintén fontos tényező, hogy mekkora szál tartalékkal kell számolnunk. A kábel szerkezete és szakító szilárdsága és egyéb paramérei legalább ennyire fontosak. Döntéseink meghatározzák hálózatunk CAPEX és OPEX költségeit is, hisz ha nem megfelelően választjuk ki az alkalmazott elemeket, akkor hosszú távon  cserére, bővítésre lesz szükségünk.

Legalább ennyire fontos a különböző komponensek kiválasztása: a kötésszerelvények, szálosztók, toldók, csatlakozók, előfizetői dobozok, csillapító tagok, végzárók, szűrők. Ahhoz, hogy hálózatunk sok-sok éven keresztül hibamentesen üzemeljen, kulcsfontosságú ezen komponensek megfelelő minősége, hisz javarészük kültéren, extrém hőmérsékleteknek és környezeti viszonyoknak kitéve kell helyt állnia.

A következő epizódban elkezdjük a Zyxel GPON rendszer bemutatását, addig is iratkozzatok fel a csatornánkra a friss videókért.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.