Témakörök

AccessPoint WLOG #20 - Zyxel GPON ONU ismertető

2017.10.19. 09:09

Az AccessPoint WLOG 20. epizódjában folytatjuk a Passzív Optikai Hálózatokat felölelő sorozatunkat, ezúttal a multipont topológiára épülő ZYXEL GPON ügyfél oldali megoldásaival ismerkedhettek meg részletesebben.


Napjaink távközlési hálózatainak egyik legnagyobb kihívása, a különböző típusú szolgáltatások vagyis TV telefon, Internet egy időben történő kiszolgálása. A GPON hálózatok esetében 3 féle beállítás létezik a sávszélesség szabályzására: lefoglalt, garantált, best-effort. Ezeket egy kapcsolaton akár variálhatjuk is, így a VoIP lehet lefoglalt, az IPTV garantált, az internet pedig a best-effort. Ebben az esetben VoIP kapcsolat számára minden körülmények között biztosított a sávszélesség, az IPTV számára akkor áll rendelkezésre, ha az előfizetők használják, az internetes forgalom pedig minden esetben a fennmaradó sebességre korlátozódik.

A sokféle szolgáltatás típus kiszolgálásának érdekében a ZYXEL széles termékpalettával rendelkezik előfizetői eszközök vagyis ONU-k tekintetében., amelyek kategóriájukon belül kifejezetten jó ár/érték aránnyal rendelkeznek. Ezeknek egy közös tulajdonsága van: az egy darab GPON optikai interfész, amelynek segítségével csatlakozik a hálózathoz.

Lássuk akkor az eszközöket:

A PMG-1005-T20B 1 portos eszköz alkalmas üzleti vagy lakossági végpontok kiszolgálására, de mellőznünk kell az IPTV és VoIP funkciókat. Apró és esztétikus kivitelének köszönhetően a lakás vagy iroda bármely helyiségében észrevétlen tud maradni.

A következő lépcső a PMG-5317-T20B mely Wifivel, 4db Gigabit LAN porttal, és 2db telefon csatlakozással bír valamint el tud látni router funkciókat is. Ezen eszközzel már megvalósítható a komplett 3Play szolgáltatás.

Amennyiben IPTV helyett analóg vagy digitális TV adást szeretnénk szolgáltatni akkor a PMG5323-B20B modellre lesz szükségünk, ami a korábban felsorolt router funkciókon felül rendelkezik egy RF overlay porttal.

Ha meglévő aktív eszközt szeretnénk GPON előfizetői berendezésként használni arra is van lehetőség a PMG-3000-D20B típus jelű SFP modul formájában, amivel nem kell mást tennünk mint behelyezni az ügyfél oldali eszköz SFP portjába és bekonfigurálni rajta a megfelelő paramétereket.
 

A következő részben a Zyxel felügyeleti és menedzsment rendszerének ismertetésével folytatjuk a sorozatunkat, iratkozzatok fel YouTube csatornánkra a friss epizódért.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.