Témakörök

AccessPoint WLOG #21 - Zyxel GPON felügyelet

2017.10.26. 10:34

Folytatódik az AccessPoint WLOG, a 21. epizódban ezúttal a Zyxel GPON webes interfészét, valamint a felügyeleti és menedzsment rendszerét mutatjuk be közelebbről.


A GPON hálózatok esetében nagy mennyiségű előfizetői eszközt kell üzemeltetnünk és felügyelnünk. Ennek érdekében több fajta menedzsment megoldást dolgoztak ki a gyártó szakemberei. Alap helyzetben a központi eszköz vagyis az OLT tartalmazza a hálózat üzemeléséhez szükséges beállításokat ezért a végponti eszközben vagyis az ONU-ban maximum az olyan privát paramétereket lehet megváltoztatni mint az SSID vagy egy port forward konfiguráció. Az OLT-t jellemzően parancssorból lehet konfigurálni, míg az ONU-k megfelelő autentikáció után átveszik a központi eszköztől a beállításokat a beüzemelésük során. Minél nagyobb a hálózatunk annál inkább felmerül egy átfogó felügyeleti rendszer iránt az igény, amely nem csak a beállításokat hanem a különböző előfizetői csomagokat és az üzemeltetés során fellépő hibákra figyelmeztető riasztásokat is kezelni tudja.

A Zyxel GPON rendszerénél szerencsénk van, mivel lehetőségünk van több platformon keresztül is programozni a központi terminált, a konzolos beállítások mellett, a gyártó lehetőséget biztosít számunkra az átlátható webes konfigurációra is.

A webes interfészen keresztül belépve egy a Zyxeltől megszokott kinézetű felületet kapunk, ahol egyszerűen tudjuk programozni a központi eszközünket és gyorsan el tudjuk végezni az alapvető beállításokat, mint például egy ONU hozzáadását, eltávolítását, a korábbi részben ismertetett sávszélesség gazdálkodási lehetőségeket vagy egy díjcsomagváltást. Ez a webes felület nagymértékben megkönnyíti azoknak a szolgáltatóknak a helyzetét, akik csak egy OLT berendezést szeretnének üzemeltetni, mert nem kell minden egyes beállítást konzolon keresztül végrehajtaniuk.

Aki több központi eszközt használ, annak mindenképpen szüksége van egy olyan menedzsment rendszerre, ahol ezeket együttesen tudja felügyelni az átláthatóság és  hatékonyság érdekében. Ez lehet akár egy meglévő SNMP alapú szoftver mivel az eszközök támogatják az SNMP protokoll v3-as verzióját is. Emellett lehetőségünk van a Zyxel által fejlesztett EMS rendszer használatára is, ami akár 1.000.000 előfizetőt is képes kezelni több 100 OLT-vel egyetemben. Az EMS rendszeren tudunk új ONU-t regisztrálni és módosítani a beállításaikat, létrehozni előfizetői csomagokat de ami a legfontosabb, hogy lehetőségünk van használni egy kifinomult riasztási rendszert is, ami a beállított triggerekre riasztásokat generál, így egy esetleges meghibásodásról már néhány másodpercen belül értesülhetünk. További előnye ennek a rendszernek, hogy a mélyreható naplózás miatt egy esetleges hibabejelentésnél nagyon könnyű dolgunk van az ügyféllel, mert pillanatok alatt meg tudjuk nézni az adott kliens paramétereit, és hogy miként változott az idő folyamán, így szinte azonnal láthatjuk a probléma forrását.

A Zyxel, linuxra akár redundánsan is telepíthető EMS szoftverével egy stabil és jól átlátható menedzsment rendszert kapunk, ami nagymértékben segíti a szolgáltatókat a nagyobb hálózatok üzemeltetésében így csökkentve az üzemeltetési költségeket és növelve a rendelkezésre állást.

Ezennel lezárjuk a Zyxel GPON rendszer ismertetését és a következő részben Paulik Oliwier folytatja sorozatunkat a PON hálózatokban használt optikai kábelek bemutatásával, iratkozzatok fel YouTube csatornánkra a friss epizódért.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.