Témakörök

AccessPoint WLOG #25 - PON WDM szálosztók

0 0
2017.11.23. 09:37

Az AccessPoint WLOG 25. részében folytatjuk a PON hálózatokkal foglalkozó sorozatunkat. A mostani epizódban bemutatjuk a PON hálózatokban használt optikai osztókat és a WDM technológiát.

 

A passzív optikai hálózatok egyik technológiai velejárója, hogy az optikai jelet módunkban áll többféle szempont és technológia segítségével elosztani. Ennek köszönhetően lehetőségünk nyílik spórolni az optikai kábelek szálszámával és hálózatunk rétegelhetővé és skálázhatóvá válik ami a 25 éves tervezett élettartam szempontjából igen jövőbiztossá teszi azt.

A legalapvetőbb lehetőségünk az optikai jel szimmetrikus vagy asszimetrikus osztása a hálózatban, melyet a topológia figyelembe vételével  kell a tervezésekor eldönteni. Ezen osztásokat PLC vagy FBT szálosztók segítségével végezhetjük el. Míg a PLC szálosztók gyártástechnológiájukból kifolyóan olcsóbbak, csak szimmetrikus osztás érhető velük egészen akár 128 irányban. Ellenben az FBT szálosztók alkalmazásával a jelszintünket tudjuk asszimetrikus arányban elosztani a különböző irányok között, ami a tervezőknek külön eszközt biztosít a munkájuk során. Az osztások tervezésekor figyelembe kell vennünk a jelenleg illetve a jövőben biztosítani kívánt sávszélességet és a szolgáltatási  terület penetrációját. Az osztások elhelyezkedése a hálózatunkban szintén fontos tervezői feladat, befolyással van a csillapításra, sávszélességre és a jelszintre.

A  kialakított hálózatunkban többfajta forgalom típust fogunk együttesen használni, amelyek szétválasztására már a fizikai szinten is van lehetőség adott szálon különböző hullámhosszak egyidejű felhasználásával. Legjobb példa erre a korábbi epizódunkban bemutatott GPON, ahol az Upstream és Downstream különböző hullámhosszokat használ. Szintén említésre került az analóg vagy digitális TV jel felhasználása. Ezt is egy dedikált hullámhossz hozzá keverésével injektálhatjuk bele ugyanabba az optikai szálba, amit az erre képes végponti berendezés értelmezni tud a beépített szűrőjének segítségével.
 

A hullámhossz alapú osztás a fenti példán kívül óriási segítségünkre lehet, ha ugyanazon a szálon több, egymástól független adatfolyamot kell továbbítanunk mondjuk ha a nyomvonalon már nincsen több szabad szál. Ebben az esetben xWDM megoldáshoz kell nyúlnunk ami lehetővé teszi, hogy ugyanazon szálon több tucat 1 vagy 10 Gigabites adatfolyamot továbbíthassunk. Ezt a technológiát alkalmazzák a népszerű BIDI modulok is ahol egy optikai szál és két hullámhossz felhasználásával duplex link építhető ki. Ugyanezen az elven működnek a 40G illetve 100G kapcsolatok is ahol 4 illetve 10 darab 10 Gigás különböző hullámhosszon továbbított jelet aggregál a modul.

Az első epizódunkban kitértünk rá, hogy egy megfelelően megtervezett és megépített passzív optikai hálózat évtizedeken keresztül képes lesz kiszolgálni a jelenlegi és jövőbeli igényeinket, köszönhetően a fent említett WDM megoldásokkal egymásra rétegelt szolgáltatásoknak.
 

Jelen epizódunkkal lezártuk a PON hálózatok fizikai részéről szóló sorozatunkat. A következő részben Major Péter fogja ismertetni az Ubiquiti Networks GPON rendszerét. Iratkozzatok fel YouTube csatornánkra a friss epizódért.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.