Témakörök

AccessPoint WLOG #33 - 60GHz-es frekvencia szabályozás Magyarországon

2018.04.03. 09:47

Legújabb WLOG epizódunkban az egyre nagyobb figyelmet kapó 60GHz-es frekvenciáról és annak magyarországi szabályozásáról, bejelentési kötelezettségéről illetve díjáról tudhattok meg bővebb információkat közvetlenül az NMHH-tól.

 

Dr. Vári Péter az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság infokommunkikációs erőforrások divíziójának főigazgató-helyettese segített abban, hogy tisztább képet kapjunk arról, hogy milyen feltételeknek kell megfelelni ahhoz, hogy jogszerűen használhassuk az adott vBand frekvenciát.
 

A különböző frekvenciák felosztása és azok felhasználási területei részletesen ki vannak dolgozva és publikusan elérhetőek az NMHH online felületén, a stir.nmhh.hu oldalon. A Vband frekvencia használatakor 2500MHz áll rendelkezésre, 50MHz-es bontásban.

 

Milyen bejelentési kötelezettsége van a 60GHz-es sávban üzemeltetett szakaszoknak?

Hogyan kell elvégezni a bejelentést?
 

Az 59-64 GHz sávban elsődleges jellegű állandóhelyű szolgálat keretében működtetett pont-pont összeköttetések engedélyeztetésével kapcsolatban elmondható, hogy egyszerűsített rádióengedély alapján tarthatók üzemben (a 70/80 GHz sávhoz hasonlóan).

Az egyszerűsített rádióengedélyt az erre kialakított online NMHH adatkapu felületen lehet kérelmezni az ügyfélkapun keresztül (előzetes ügyfélkapus regisztráció szükséges). Azonban ahhoz, hogy erre a felületre beléphessetek, első alkalommal szükséges, hogy regisztráljatok az NMHH Adatkapu rendszerébe.  A sikeres regisztráció után lehetőségetek van belépni az adatkapu felületére, ezek után az adatkapun egy adatlap kitöltésével valamint a szükséges adatok megadásával jogosulttá váltok arra, hogy elektronikus engedélyt kapjatok, az adott összeköttetés üzemben tartására. A sikeres bejelentés után a működő összeköttetésben tapasztalt zavarás esetén pedig NMHH segít az esetleges 3. féltől érkező zavartatások elhárításában és felkutatásában.

 

Milyen költségekkel jár a bejelentés/üzemeltetés?

 

Az egyszerűsített rádióengedélyezési eljárásban engedélyezett állomások után fizetendő frekvenciahasználati díj 600 Ft+Áfa/állomás/hó. Ez a rendelkezés az elsődleges jellegű állandóhelyű szolgálat keretében működtetett pont-pont rendszerekre vonatkozik.

 

Milyen előírásoknak kell megfelelnie a tervezett szakasznak?
 

Elsődleges PP alkalmazások esetén az 59-64 GHz sávban:

[NFFF 3. melléklet 2.3. pont]
 

• Duplexitás: FDD vagy TDD
• Antennára juttatott max. telj.: -20 dBW
• Min. antenna nyereség: 30 dBi
• Max. EIRP: 25 dBW
• Vonatkozó szabvány: MSZ EN 302 217-3
• 50 MHz-es „slot”-ok vannak meghatározva, amelyek 2500 MHz-ig összefoghatók (nálunk csak az 59-64 GHz sávban van lehetőség egyszerűsített engedélyezés alá eső linkeket használni; és a csatornaosztás nincs megadva – tetszőleges)

 

A sávban lehetőség van harmadlagos jellegű kis hatótávolságú szélessávú adatátviteli alkalmazások (több gigabites WAS/RLAN rendszerek) használatára. Ezekre vonatkozóan sincs berendezés bejelentési kötelezettség, és üzemben tartásukhoz frekvenciahasználati engedély nem szükséges, viszont nem okozhatnak káros zavarást az elsődleges és másodlagos rádiószolgálat, rádióalkalmazás állomásainak és nem tarthatnak igényt védelemre bármely rádiószolgálat, rádióalkalmazás állomásai által okozott káros zavarásokkal szemben.

 

Harmadlagos SRD (több gigabites WAS/RLAN rendszerek) az 57-66 GHz sávban:

 

[NFFF 3. melléklet 11.4.1. pont]

11.4.1. Harmonizált frekvenciahasználatú szélessávú adatátviteli alkalmazások

57–66 GHz Több gigabites WAS/RLAN rendszerek:

• Vonatkozó dokumentumok: 2006/771/EK, 2013/752/EU, MSZ EN 302 567
• Teljesítmény: max. 40 dBm EIRP
• Teljesítménysűrűség: max. 13 dBm/MHz EIRP-sűrűség
• Rögzített kültéri telepítés nem megengedett.
• Zavarcsökkentő technikák alkalmazandók.

 

A jövőre tekintettel várható e, hogy kültéri pont-többpont felhasználásra is lehetőség nyíljon?
 

Pont-multipont rendszerekre vonatkozóan még nem áll rendelkezésre CEPT dokumentum. Az állandóhelyű rendszerekkel foglalkozó nemzetközi munkacsoportban folyamatosan figyelemmel kísérik a szabályozási jellegű kezdeményezéseket és az ott folyó munkát, így ha megjelenik az ilyen típusú rendszerekre vonatkozó szabályozást tartalmazó dokumentum, akkor megvizsgálják annak implementálási lehetőségét, figyelembe véve a hazai körülményeket, használatot, piaci érdeklődést. Jelen pillanatban tehát szabályzás hiányában a 60GHz-es pont multipont rendszerek használata nem megengedett hazánkban.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.