Témakörök

AccessPoint WLOG #34 - 60GHz PTP teszt ismertető

2018.04.12. 09:32

Jelentkezünk az AccessPoint WLOG #34 részével. Újabb sorozatba vágtunk bele, 60GHz-es eszközöket teszteltünk le és ezeket mutatjuk be nektek a következő néhány epizódban. A mai videóban megismerhetitek a tesztek helyszíneit, és az alkalmazott mérési eljárásokat.

 

A 60GHz-es sávra több gyártó is készít elérhető árú berendezéseket, amelyek mindegyike legalább 1 Gbit/s-os átvitelt ígér. A sáv használatáról az előző WLOG epizódunkból tudhattok meg többet, ahol az NMHH képviselője mond el mindent amit a Vband-ről tudni érdemes.

 

A linkeket a pécsi székhelyű Last-Mile Kft. hálózatába szereltük fel, akik személyesen segítettek a teszt lebonyolításában. Két szakaszunk volt, a hosszabbik megközelítőleg 800m hosszú. Az egyik vége a Misina hegy tetején található, ahol nagyon nagy az 5Ghz-es jelenlét, ezért a Last-Mile számára alternatívát kellett találni, egy meglévő erősen zavart pont-pont link kiváltására. Erre a feladatra az Ignitenet Metrolinq 2.5G, integrált 35cm-es 42dBi nyereségű antennával ellátott típusa lett telepítve. Ez a távolság ezen a frekvencián, már hosszúnak számít, ezért a teszt szempontjából ideálisnak mondható.

 

A másik szakasz egy teljesen tipikus felhasználást szimulált, mivel a Last-Mile telephelye és egy szomszédos 10 emeletes lakóház teteje között lett telepítve. Erre a 50-60 méteres szakaszra MikroTik Wireless Wire került fel.

 

Mivel mind a két rádió TDD rendszerű, ezért fontosnak találtuk, hogy különböző teljesítmény tesztekkel derítsük ki a valós átviteli értékeket. A TCP forgalmat most is IPERF-el generáltuk, 10 párhuzamos szálon. Valamint magunkkal vittük, a nyári pont-pont tesztünkben már bemutatott, EXFO mérőműszert, amit ezúttal is az Equicom Kft. biztosította számunkra. Az EXFO-val RFC2544 tesztet futtatunk, amely több csomagmérettel végez UDP alapú mérést.

 

A videóban elhangzottak mellett sikerült még egy harmadik különleges berendezést is bevonnunk a tesztbe ami nem más mint a MUM-on készült videónkban is bemutatott MikroTik Wireless Wire Dish amit a jövő héten bemutatunk nektek egy különkiadás keretében.

 

Az eszközökről részletesen, valamint a mérési eredményekről, a következő részekben számolunk be nektek. Iratkozzatok fel YouTube csatornánkra és értesüljetek elsőként az új részekről.

 

 

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.