Témakörök

AccessPoint WLOG #35 - IgniteNet Metrolinq 2.5 Gbps teszt

2018.04.26. 10:23

Folytatódik 60GHz-es PTP összehasonlító tesztünk, múlt heti extra adásunkban bemutattuk a Berlinben debütáló Wireless Wire DISH-t mostani epizódunkban pedig az IgniteNet MetroLinq 2,5 Gigabites, 60 GHz-es termékének képességeit teszteltük.


Az IgniteNet Metrolinq szériája már egy ideje elérhető a piacon, amelynek  jelenlegi legmodernebb változatát próbáltuk ki, a korábbi epizódunkban ismertetett 800m-es szakaszon.

Az eszköz több változtatáson is átesett a bevezetése óta, bár ez külsőleg nem látható azonnal. A csomagban már nem található szerelék, hanem a külön készletben megvásárolható precíziós készletet kell alkalmazni, ami a finombeállító csavarok segítségével megkönnyíti a telepítést. A legnagyobb változás az interfészek terén történt, mivel megjelent az optikai csatlakoztatás biztosítására szolgáló SFP aljzat és a rezes ETH port már támogatja a legújabb 2,5Gbps szabványt, ami szükséges is mivel a 60GHz-es rádió névleges sávszélessége már szintén 2,5Gbps. A 802.3bz ethernet szabvány lényege, hogy 2,5Gbps sebességre képes 100m CAT5e kábelen vagyis már meglévő kábelezéssel is használható. A tápellátásról a csomagban található 48V-os passzív PoE tápegység gondoskodik, azonban lehetőségünk van külső DC 24-48V megtáplálásra, amennyiben optikai csatlakozást szeretnénk használni.

 A Metrolinq ezen felül kapott egy USB 3-as csatlakozót is, amibe illeszthető a gyártó saját gyorsbeállító USB stick-je a Linq Assist, amihez letölthetjük a gyártó által biztosított okostelefonos applikációt ami hangjelzésekkel segíti az irányba állítást.
 

Első mérésünk az IPERF teszt volt, ahol hamar kiderült, hogy a szűk keresztmetszet a notebook-ok Gigabites LAN csatlakozása lesz, mivel 928Mbps TCP eredményt értünk el.
 

Az EXFO műszerhez egy MikroTik gyártmányú SFP+ modult használtunk, amely már támogatja a korábban említett 802.3bz szabványt és ennek segítségével átléphettük az 1Gbps-os határt.
 

A méréseket több csomagmérettel végeztük el, íme az eredméynek:

 

 


Érdemes megjegyeznünk, hogy a késleltetés, a maximális terhelés mellett sem lépte át a 40ms-ot.
 

A következő részben a 60 GHz-es MikroTik Wireless Wire linket elemezzük ki. Iratkozzatok fel YouTube csatornánkra a további tartalmakért.
 

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.