Témakörök

AccessPoint WLOG #6 - Ubiquiti AmpliFi Teszt

2017.07.13. 10:13

Ismét jelentkezünk az AccessPoint Kft. visszatérő YouTube-os műsorával a WLOG-al. Előző részünkben bemutattuk az Ubiquiti legújabb, otthoni felhasználásra szánt rendszerét, az AmpliFi-t, az új részben pedig bemutatjuk, hogy mennyire jól képes ellátni a feladatát, egy magas környezeti zajjal és sok lefedettségi problémával küzdő belvárosi lakásban.


 A teszt során ellátogattunk egyik kollégánk lakásába, ami a klasszikus belvárosi lakások internetes problémáival küzd: a szolgáltató kiáll egy Docsys alapú 100Megás előfizetéssel, azonban a zavartatásnak és a gyenge AP-val rendelkező home gateway-nek köszönhetően ennek csupán a töredéke realizálható, a hálószobában gyakorlatilag már nem is lehet használni a WiFit.

Hamar összedobtuk a hálózatot - nem volt nehéz dolgunk. A telepítés során gyorsan végig szaladtunk az Amplifi szolgáltatásain és elég hasznos dolgokra akadtunk. Azt már az előző epizódban is kiemeltük, hogy mennyire egyszerű és nagyszerű a mobil applikációs beállítás, gyakorlatilag bárki el tud vele bánni aki tud kezelni egy okos telefont. A menük között lapozgatva találtunk nagyon praktikus diagnosztikai eszközöket, aminek segítségével megtudhatjuk, hogy mi a gond, ha esetleg nem megy a net és persze megmérhetjük a szolgáltató felé a sávszélességet. Eszközeinknek különböző sablonok alapján állíthatunk be forgalom priolizálást, de szintén két kattintásból összehozhatunk egy időkorlátos vendég hálózatot, vagy egyedi felhasználó csoportokat. Ez utóbbi funkció egyértelműen a gyermekek miatt van kitalálva, mivel idő korláttal szabályozhatjuk a csoportok internet hozzáférését.

 

Na de lássuk a medvét! A tesztet egyszerű, otthoni felhasználói eszközökkel végeztük, vagyis a Speed.net alkalmazást és a WiFi Analyzer programot futtatuk. A környezeti zaj elég jelentős volt: több mint 16 SSID volt a levegőben, amelyből legalább 4 -54dB és -67dB vételi szint között ingadozott. Első nekifutásra a home gateway-en mértünk: gyalázatos 26/10Mbps-t értünk el, ahol nyílván valóan az eszköz WiFi AP-ja volt a szűk keresztmetszet. A mumusnak számító hálószobában össze se tudott kapcsolódni a Speed.net a szerverrel, ami azért elég jól leírja a problémát.

 

Ezek után a frissen beüzemelt AmpliFi HD vagyis a készlet központi eleme következett. A nappaliban azonnal átléptük a bűvös 100 Megás letöltést, ami kollégánk számára jelentette a legnagyobb meglepetést: fogalma sem volt róla, hogy ezt nyújta a szolgáltató. A hálószobában megismételtük a mérést és 22/10Mbps-t értünk el a korábbi nullával szemben!

 

 

Persze ezzel még nem ért véget a móka, mivel egy elegáns mozdulattal bepattintottunk egy MeshPoint-ot a háló konnektorába. Ez néhány perc elteltével, minden beavatkozás nélkül fölcsatlakozott a központi egységre és máris megtelt térerővel a szoba. Kiváncsian lestük mobilunk képernyőjét miközben futott a teszt és nem kellett csalódnunk, közel 60Mbps-t realizáltunk, 10 millisec-es ping mellett, ami kiváló érték!
 

Nyugodt szívvel jelentjük ki, hogy az Amplifi az egyik legjobb otthoni WiFi megoldás a piacon, már amennyiben lefedettségi problémákkal és/vagy környezeti zajjal kell megbírkózni.

 

Ha érdekesnek találjátok WLOG epizódjainkat úgy iratkozzatok fel Youtube csatornánkra!

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.