Témakörök

AccessPoint WLOG #7 - Mikrotik RB1100AHX4 Dude Edition bemutató

2017.07.20. 10:26

Videóblogunk (WLOG) 7. részében az idei milánói MUM egyik legnagyobb bejelentését az RB 1100 AHX2 utódját a Mikrotik Roterboard 1100AHX4-et fogjuk kivesézni és megmutatni, hogy miben fejlődött az elődhöz képest.

Az RB 1100 AHX2 a rack-es Mikrotik routerek zászlóshajójának számított a Cloud Core router-ek megjelenéséig, az RB1100AHX4 pedig ezt az örökséget igyekszik továbbvinni.
 

Az 1100-as széria erőssége, hogy megfizethető áron nyújt nagy teljesítményt a multi-core-os processzornak és a számos gigabites portnak köszönhetően. Itt jegyeznénk meg, hogy az új termék ára megegyezik a korábbiéval, pedig nagyon sok mindenben fejlődött.
 

Processzor terén az AHX4-est egy 1,4Ghz órajelű quad-core Cortex A15-ös csippel szerelték fel, szemben az előd 1066MHz-es dual core-os Power PC CPU-jával, ami nagyban növeli a számítási kapacitást.
 

A fizikai  memória mérete az új berendezés esetében 1GB RAM míg a régi esetében  2GB méretű, azonban a háttér tárak terén komoly változás történt.
 

Az AHX2 esetében 128MB NAND állt a rendelkezésünkre és egy kiegészítő microSD foglalat, azonban az új router ettől sokkal többet kínál: 2db SATA és 2db M.2 foglalata van, az utóbbiakhoz csatlakozik a gyári 60GB tárhelyű SSD, amin előre telepített formájában található meg a DUDE szerver. A sok tárhely opció nagyon széles felhasználhatóságot eredményez, többek között Proxy Servert, User Manager-t vagy akár FTP szervert is konfigurálhatunk rajta.
 

Ethernet portok tekintetében nem történt változás, továbbra is 13 db 10/100/1000BaseTx porttal számolhatunk.
 

A tápellátás területén azonban sok fejlesztés történt: az RB1100AHX4 elődjéhez hasonlóan megtáplálható PoE-n keresztül, ezen felül redundáns betáplálással és -48DC Telco áramellátással is rendelkezik, ezzel nagy mértékben növelve meg a rendelkezésre állást.
 

Szintén változott a hűtés megoldása is. Az AHX4 már egy teljesen passzív megoldással rendelkezik, aminek köszönhetően 100%-ban zajmentes a működése.
 

További érdekessége az új terméknek, hogy rendelkezik hardveres IPSEC gyorsítással, ami a gyártó állítása szerint minden korábbi routerboard-hoz képest gyorsabbá teszi az ilyen kapcsolatokat.
 

Következő részünkben leteszteljük az RB1100AHX4 routing képességeit, összehasonlítva más routerboardokkal. Ha tetszett az epizód akkor iratkozzatok fel Youtube csatornánkra a hetente érkező tartalomért.

 

 

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.

Kapcsolódó termékek