Témakörök

AccessPoint WLOG #8 - MikroTik RB1100AHX4 Dude Edition teljesítmény teszt

2017.07.27. 13:07

Bemutatjuk az AccessPoint WLOG sorozatának 8.epizódját. Mostani adásunkban a múlt héten bemutatott MikroTik Roterboard 1100AHX4-en fogunk végrehajtani különböző teljesítmény teszteket, hogy kiderüljön mit is tud valójában.

 

Úgy döntöttünk, hogy a teszteléshez IPERF-et fogunk használni, mivel ez egy gyártó független, sokak által ismert és elfogadott eljárás.

 

Fontos információ, hogy az összes mérést TCP módban 10 párhuzamos szállal futtattunk 20 másodpercig. Minden, az epizódban szereplő routeren az éppen aktuális 6.39.2-es verziószámú RouterOS lett telepítve a verziószámok okozta problémák elkerülésének céljából.

 

Első körben megmértük a teszt szerver és a teszt notebook közötti sávszélességet, közvetlen vezetékes kapcsolaton ahol 945Mbps-ot kaptunk eredményként ezt tekinthetjük referenciának.

 

Ezek után több üzemmódban teszteltük az 1100AHX4-et, nézzük ezeket sorjában:
 

 1. mérésnél egyszerű bridge üzemmódot használtunk az eredmény 945Mbps-lett 2%-os processzor terheltség mellett
   

 2. Ezek után úgy gondoltuk, hogy nehezítünk a pályán és felvettünk 100db bdridge filter szabályt az eszközben, ennek ellenére ugyanúgy 945Mbps-t mértük azonban a processzor terhelés felugrott kőkemény 5%-ra!
   

 3. Harmadik mérésnél már technológiát váltottunk és az eszköz Layer3-as képességeire voltunk kíváncsiak: NAT-olt hálózatot konfiguráltunk és ezen ismételtük meg a mérésünket. Az eredmény újra 945Mbps lett 15%-os processzor terhelés mellett
   

 4. Következő felállásban tovább fokoztuk ezt és 100db tűzfal szabályt iktattunk be: érdekes módon a CPU terheltség az előző 15%-ról 5%-ra esett vissza azonos átvitel mellett.
   

 5. Ezek után úgy gondoltuk, hogy ideje lenne komolyabban leizzasztani a routert és egy IPSEC titkosítású VPN tunnelt-t konfiguráltunk be rajta, mivel ez egy elég népszerű alkalmazás és sokan kis teljesítményű routerboardoktól várnak el nagy sebességeket. Éppen ezért először két népszerű kis irodai routeren is elvégeztük ezt a mérést az összehasonlítás miatt. A két 2011-es között 28Mbps-nál értük el a processzor 100%-os terheltségét. Ezek után visszatértünk az 1100-a boardhoz, amivel szemben egy CCR1009-es eszközt tettünk és közöttük építettük fel az IPSEC kapcsolatot. Lefuttattuk a mérést és 514Mbps lett az eredmény csupán 12%-os processzor terhelés mellett, köszönhetően a mindkét eszközben megtalálható hardveres gyorsításnak.


 

A tesztek alapján kijelenthető, hogy a rögtönzött teszt környezetünk nem volt elegendő ahhoz, hogy megizzassza a routert, amit bármilyen felhasználási területre szívesen ajánlunk.


Ha tetszett az epizód akkor iratkozzatok fel Youtube csatornánkra a hetente érkező tartalomért.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.