Témakörök

Cambium Networks cnPilot esettanulmány - WiFi4EU

2019.10.24. 10:44

Esettanulmányunkban bemutatjuk nektek, hogy Magyarkeszin miként került megvalósításra a WiFi4EU projekt égisze alatt 15 db Cambium cnPilot AP telepítése a TamásiNet Kft. segítségével. A videóban betekintést nyerhettek abba, hogy miért esett a gyártó berendezéseire a választás és hogy milyen tapasztalatokat szereztek a pályázattal kapcsolatban a kiépítés, illetve az üzembe helyezés során.

 

Nagy Zsolt a TamásiNet Kft. tulajdonosának elmondása szerint a projektben azért választották a Cambium Networks cnPilot berendezéseit mert megbízhatóságban, stabilitásban és ár/érték arányban a legjobb mutatókkal rendelkeznek, illetve saját tapasztalataik alapján rendkívül kevés karbantartást igényelnek.

A TamásiNet Kft. elsődlegesen Tamásiban szolgáltat vezeték nélküli internetet ügyfelei részére. A WiFI4EU-val legelőször az AccessPoint Kft. által szervezett rendezvényen találkozott, ahol átfogó képet kapott arról, hogy a pályázatok során mire számíthatnak.

Magyarkeszi megközelítőleg egy 1200 lélekszámot számláló település. Kovács Erzsébet polgármester szerint mindig is kiemelt figyelmet szenteltek annak, hogy az informatikai szolgáltatások a községben az ott lakók rendelkezésére álljanak és használhassák azokat. A WiFi4EU-ról egy emailben értesült, amely után úgy határoztak, hogy elindulnak a pályázaton.

Miután megtudták, hogy a pályázat sikeres volt és elnyerték a megkapható WiFi4EU utalványt felkeresték az önkormányzattal személyes kapcsolatot ápoló már egy korábbi Cambium rendszeren alapuló kamerarendszer kiépítésekor jelen lévő TamásiNet-et akik elvállták a projektet.

A WiFi4EU-ban relatív kevés gyártó eszköze használható. Ennek oka, hogy sokan nem kapták meg az ehhez szükséges WiFi CERTIFIED Passpoint minősítést. A Cambium Networks kiemelt figyelmet fordított erre hisz 6 berendezése szerezte meg a szükséges dokumentumokat.

A választás végül cnPilot E500-as kültéri, valamint E410-es beltéri access pointokra esett. Ezek mindegyike támogatja a 802.11ac szabványt, a MIMO-t, illetve a Hotspot 2.0-át.

Az eszközök elhelyezésénél igyekeztek arra törekedni, hogy a leginkább frekventált és nagy látogatottságú köztereken, közösségi épületekben, kerüljenek beüzemelésre az AP-k.

A telepítés, valamint a konfigurálás zökkenőmentesen működött mindvégig. Problémába egyedül a WiFI4EU portálra való eszközregisztráció volt. Azonban ezt a problémát is sikerült gyorsan orvosolni az AccessPoint Kft. valamint a gyártó segítségével.

Nagy Zsolt elmondása alapján Ő még nem találkozott olyan gyártóval, aki ennyire komolyan vette a telepítők kérdéseit és az arra adott válaszokat mint a Cambium Networks.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.