Témakörök

Cambium Networks - Elevate tapasztalatok

2018.11.23. 11:45

Heti videónkban a Cambium Networks Elevate rendszeréről és annak a gyakorlatban történő használatáról, előnyeiről tudhattok meg többet. Partnerünk a Rusy-Net Kft. segítségével bemutatjuk nektek, hogy miként lehetséges a már meglévő, de más gyártótól származó régebben vásárolt kliens berendezések frissítése a Cambium Elevate rendszerére.

 

A Rusy-Net Kft. hálózatában rendkívül sok különböző márkájú és típusú berendezés megtalálható. Az ebből adódó problémák felismerése után határoztak úgy, hogy valamilyen korszerű és hatékony megoldást találnak arra, hogy hálózatukat homogénebbé, gyorsabbá és könnyebben kezelhetővé tegyék. Ekkor döntöttek úgy, hogy a Cambium Networks rendszereit kezdik el egységesen használni, valamint meglévő klienseszközeiket felfrissítik az Elevate szoftverrel, hogy ezáltal felcsatlakoztathassák Cambium ePMP bázisállomásaikra és kihasználhassák az ebből adódó extra funkciókat.

A Rusy-Net Kft. 2005-óta szolgáltat Tótkomlóson és környékén. Igyekeznek minden felmerülő igényt kielégíteni, a lakossági csomagok mellett természetesen üzleti csomagokat is kínálnak leendő és jövőbeni ügyfeleik részére.

A Cambium rendszerrel történő fejlesztés mellett szólt, hogy a meglévő AP-k már képtelenek voltak normális elfogadható kiszolgálásra. Az AP-k megsokszorozásának ellenére se sikerült elérni jelentős bővülés és sávszélesség növekedést és egy ponton túl már használhatatlanná váltak az adott berendezések.

A legelső Cambium rendszert egy szettben vásárolták meg, 3 db kliensberendezéssel együtt. Az első szoftverkiadás óta a rendszer rengeteg frissítésen és fejlesztésen esett át és ez megmutatkozik a sávszélességben és a kiszolgálás minőségében is.

Minden bázisállomásukon természetesen GPS szinkronizációt használnak, amely a mai modern hálózatok egy már alapvető követelménye. A szektorok egymásnak háttal kerültek telepítésre, a Cambium által is javasolt A/B konfigurációban mely által egy azon frekvencia és csatornaszélesség mellett működnek együtt egy időpontban hatékonyan.

Minden Cambium bázisállomáshoz tartozik 1 db Elevate licensz. A más gyártótól származó kliens berendezések távolról is frissíthetőek Elevate rendszerre egy harmadik fél által megírt szoftver segítségével.

Ez lehetővé teszi például, hogy M5-ös szériájú Ubiquiti CPE berendezéseket kompatibilissé tegyük egy Cambium bázisállomással. Digitálisan aláírt eszközökön is használható a program. A frissítési lépések sikeres elvégzése után egy teljes értékű Cambium kliens válik a régebbi berendezésből.

Ezáltal sok pénzt és időt spórolnak meg, mivel régebbi berendezéseiket újként integrálják meglévő Cambium bázisállomásaikhoz.

A frissítés után az Elevate szoftver használatával szinte azonnal látszódik a különbség rádiós oldalon és az adatátviteli minőségen:

 

Rocket M5 + NanoBeam M5 = 31Mbps

 

ePMP 1000 + NanoBeam M5 Elevate szoftverrel = 87 Mbps

 

A licenszelés specialitása, abból ered, hogy a klienseket megkötés nélkül tudjuk frissíteni az Elevate szoftverrel. A licenszelés folyamata valójában viszont az AP-kon keresztül valósul meg.

A Cambium networks a licenszelést kétféle metódusban kínálja:

 

1, offline licensz: A megvásárolt licensz feltöltésre kerül az AP-ra ezek után az adott AP adott mennyiségű Elevate klienst enged fel magára.

 

2, Licensz pool: A Cambium cnMaestro rendszerébe beregisztrált AP-kat egyként kezeli és a saját licensz pool-ba feltöltött licenszek mennyiségének megfelelő Elevate klienst enged az egész hálózatra felcsatlakozni. Fontos, hogy ezt a megoldást választva a regisztrált bázisállomásoknak folyamatos internetkapcsolattal kell rendelkezniük, hogy az Elevate licensz szerverével kommunikálni tudjanak azért, hogy a Cambium Networks rendszere valós időben ellenőrizni tudja, hogy adott időben mennyi licenszt használ ki az adott hálózat.

 

Chrappan Mihály a Rusy-Net Kft. technikai vezetője szerint a Cambium Networks előrelendítette a wireless piacot az Elevate megoldásával hisz a korábban vásárolt berendezéseiket gyakorlatilag újként tudják felhasználni, amely nagyobb sávszélességet és stabil internet megoldást biztosít számukra.

 

Amennyiben bármilyen kérdésetek van az Elevate licenszelésével, használatával valamint árazásával kapcsolatban keressétek kereskedő kollégáinkat.

Ha még nem tettétek volna meg akkor iratkozzatok fel YouTube csatornánkra, hogy mindig első kézből értesülhessetek legfrissebb videóinkról.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.