Témakörök

Cambium Networks WiFi esettanulmány - Express One

0 0
2023.11.30. 17:57

Jelen esettanulmányunkban bemutatjuk nektek az Express One futárszolgálat központi elosztójában megvalósuló WiFi hálózat fejlesztést melynek során a Cambium Networks XV2-es APk-ra cserélték le meglévő vezetéknélküli rendszerüket. Az eszközökkel szemben támasztott technikai elvárásokról és használatuk során szerzett pozitív tapasztalatokról mesél Kis László logisztikai igazgató, valamint Somogyi Marcell rendszerinformatikus.

 

Az 1997-ben alakult Express One Hungary Kft. Magyarországon jelenleg a 3. legnagyobb csomaglogisztikai szolgáltatója. Naponta 60-150K csomag feldolgozását végzik budapesti központi elosztójukban. A fővárosi elosztó mellett további 40 vidéki depóállomás, 100db kamion és 650-700 futár végzi a napi feladatok elvégzését és az ügyfelek kiszolgálását. Kiemelt időszakokban a kiszállítást végzők száma felugorhat akár 1000-1100-ra is. A vállalat fő profilja a 24 órás belföldi kézbesítés, de természetesen Európa több országába is vállalnak csomagszállítást.

Kiemelt fontosságúnak tekintik a technikai innovációkat éppen ezért egy fejlett és folyamatosan bővülő informatikai rendszer áll az ügyfelek igényeit kielégíteni hivatott IT és logisztikai hálózat mögött.

A raktári és szortírozási folyamatok hatékony, gyors és zökkenőmentes kiszolgálásának érdekében van szükségük egy stabilan és megbízhatóan működő és jó lefedettséggel bíró WiFi rendszerre.

A régmúltban használ WiFi hálózat már közel járt elavultsági határához ezért előrelátóan, hogy megelőzhessék az elkövetkező idők nehézségeit úgy határoztak, hogy lecserélik egy újabb, nagyobb teljesítményű rendszerre. Ekkor került a fókusz a Cambium Networks termékeire, amelyekről több már létező esettanulmány is igazolta, hogy raktári körülmények (nagy belmagasság, RF szempontból zavaró fémszerkezetek) között is kiváló szolgálatot tesznek.

Mivel az előzetes teszteken is meggyőző volt így végül 2023 áprilisában megtörtént az új rendszer kiépítése, mely azóta is folyamatos, zavartalan működést produkál.

A megvalósítást megelőzte egy előzetes felmérés az AccessPoint részéről melynek során a korábbi rendszer képességeit (zajszint, jelerősség), valamint a sarkalatos pontokat felmértük és egy kialakítási, valamint lefedettségi tervvel kiegészítve javaslatot tettünk az AP-k elhelyezésére.

A hálózat két fő területe az irodai, valamint raktári folyamatok támogatása. A szortírozási és egyéb raktári munkák során használatban lévő kézi terminálok állandó és stabil lefedettsége rendkívül fontos, melyek közül a forgalmasabb időszakokban egyszerre több száz kapcsolódik egyidőben a hálózatra. A jelenleg üzemelő 22db XV2-es AP túlnyomó többsége a raktárban teljesít szolgálatot 8500m2-en. A Cambium Networks support téren is kimagasló támogatást nyújtott hiszen bármilyen észrevétel és kérdés esetén rövid időn belül rendelkezésére állt az Express One IT csapatának.

Először On-Prem kontroller megoldásban gondolkodtak, de mivel meggyőzőnek és kellően biztonságosnak ítélték meg a Cambium cnMaestro felhőalapú menedzsment szolgáltatását így végül erre esett a választásuk és nem is bánták meg.

A meglévő rendszer lefedettsége 98%-os így bővítés tekintetében a redundancia irányába kívánnak fordulni a jövőben, hogy ha esetleg bármilyen hiba fordulna elő a „tartalék AP” azonnal szolgálatba helyezhető legyen. Szükséges ez többek közt azért, mert a nem átlagos beltéri magasság okán egy-egy meghibásodó AP leszerelése és pótlása nem félperces művelet.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.