Témakörök

Kültéri Ethernet kábelezés

0 0
2020.02.06. 09:02

Ügyfeleink részéről egyre több kérdés érkezik hozzánk a strukturált kábelek kültéri-beltéri használatával, kiválasztásával kapcsolatban. Egy-egy projekt során számos tényező (kábel típus, felhasználási hely, ár, szabályozások stb.…) befolyásolja azt, hogy mely kábel a leginkább megfelelő számukra az adott munka során. Aktuális videónkban ezekre a kérdésekre keressük a választ és igyekszünk átfogó tájékoztatást a legyakrabban előforduló kábeltípusokról.

 

Alapvetés, hogy kültéri kábelt nem használunk beltéren, illetve beltérit nem telepítünk kültérre. A kültéri kábelek azonosításánál a külső fekete borítás nem minden esetben mérvadó. Bár az igaz, hogy a fekete szín önmagában is akár 1 vagy 2 évig segíthet a nap elleni harcban, de a borítás színe nem minden esetben takar kültéri strapabíró borítást. Kültéri kábelt beltéri egységekben azért nem használhatunk mert a CPR tűzbiztonsági szabályozás ezt nem engedi meg.

Amennyiben valamilyen PoE képes kültéri berendezést szeretnétek megtáplálni strukturált kábelen keresztül akkor mi erre a feladatra a Bitner és Fibrain kültéri kábeleit javasoljuk. A legközkedveltebb típus a Bitner F/UTP cat 5e PE kábel. Előnyei közt szerepel, hogy költséghatékony, árnyékolt és az új Ethernet szabvány megjelenésével már akár 2,5 Gbps-os adatátvitelre is alkalmas.

 

Beltéri kábelköpenyek:

- PVC – Olcsó viszont tűzbiztonsági szempontból rendkívül alacsony besorolással bír. Közintézményekben hivatalosan nem alkalmazható.

- LSOH (halogénmentes)

- FR-LSOH (lángálló, halogénmentes)

 

Magasabb kategóriájú kábelek, mint például cat.6A, cat.7, cat.8 már a fenti LSOH ill. FR-LSOH kivitelben készülnek.

 Kültérre a poletilén (PE) külső köpeny javasolt, mivel anyagából adódóan UV álló. Kábel típustól függően ez alatt a PE köpeny alatt lehet egy másik, beltéri köpeny is.

Vásárlóink körében a legnépszerűbb a Bitner F/UTP cat.5e 1mm vastag PE borítású kábele. Ezután a sorban szorosan követi a dupla köpenyű (PVC + PE) változat. A két köpeny között egy speciális zseléréteg helyezkedik el, amelynek elsődleges funkciója a PE borítás sérülése esetén a vizzárás. Továbbá a szerelés során is segítséget nyújt abban, hogy a PE borítás könnyebben eltávolíthassuk a PVC-ről.

Szimpla köpeny vs Dupla köpeny:

Szimpla köpeny: 1 mm vastag PE borítás, olcsóbb, mint a dupla köpeny. Felhasználási területe kerítés mentén, kábellétrán a leggyakoribb. Legnagyobb hátránya a sérülékenysége például, ha a gyorskötözővel túl erősen rögzítik, akkor a PE köpeny hajlamos a beszakadásra és ezáltal a beázásra.

Dupla köpeny: Előnye, hogy a 2x-es borítás miatt az esetleg megsérülő külső köpeny alatti vízzáró zselé réteg, illetve az ez alatt található második köpeny biztosítja a vízzárást, valamint a kábel további használhatóságát. Természetesen a dupla réteg miatt jóval ellenálóbb az időjárás viszontagságaival szemben is és sokkal könnyebben helyezhető rá RJ-45-ös csatlakozó.

Magasabb kategóriájú (cat.6A, cat.7) kábeleknél már egy jóval speciálisabb, field connector megoldások alkalmazandók, ha a 10G adatátvitelt szeretnénk biztosítani.

Rövid szakasz patchelése esetén pedig megfontolandó a gyári, előszerelt kültéri patch kábelek használata, amelyek minőségében maximálisan megbízhatunk és általuk a telepítés során rengeteg időt megtakaríthatunk.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.