Témakörök

MikroTik hírek és pletykák – Chateau 5G & cAP ac XL

0 0
2021.08.27. 14:53

E heti videónkban a MikroTik jelenlegi és jövőbeni termékkínálatából szemezgetünk. Az elemzésben segítségünkre van visszatérő szakértőnk Balogh Attila (BAT) akivel a MikroTik első 5G-s beltéri routeréről a Chateau 5G-ről, annak legfőbb adottságairól és létjogosultságáról beszélgetünk, illetve szóba kerül a jelenleg még engedélyeztetés alatt lévő álmennyezetre rögzíthető új cAP ac XL AP is.

A Chateau 5G-n első ránézésre látszik, hogy inkább a végfelhasználókat célozza. A függőleges kialakítás és a külsőn felfedezhető design elemek megléte egyértelműen nem a MikroTik-től régen megszokott egyszerű szögletes WISP kivitelt tükrözi. A termékkel kapcsolatban kettős érzésünk volt. Egyrészt az 5G-nek köszönhetően ideális esetben rendkívül szembetűnő sávszélességeket lehet elérni. Ez önmagában nagyon jó lenne viszont itt jön a, de… A Wi-Fi-s adottságoknál sajnos számolnunk kell bizonyos limitációkkal hiszen nagyon úgy fest, hogy az új Wave2-es csomag, amellyel nagyon jó sávszélesség érhető el nem képes működni a Chateau 5G-n mivel kevés FLASH memóriával rendelkezik. Természetesen, mint Wi-Fi 5-ös eszközzel így is elérhető pár száz Mbit-es adatátvitel, de az 5G adta lehetőségeket egyértelműen nem képes Wi-Fi oldalon kimaxolni.

Egy másik fő kérdés volt az, hogy miért nem kültéri eszközként álmodták meg a Chateau-t? Mivel az 5G a nagyobb adatátviteli sebességet a magasabb frekvenciasávokban (3,5 GHz) képes elérni ezért mindenképp fontos az, hogy semmilyen zavaró tényező ne gyengítse a vételt. Beltérben ezt rendkívül nehéz megoldani hiszen számtalan elem degradálja (falak, ablakok, tető, födém stb..) a jelszintet. Tény viszont az, hogy kültéri berendezés révén a konzumer vonal az, amit pont elvesztene az eszköz.

A benne lévő modemmel szinte a világon bárhol használhatjuk mivel rendkívül sok band-et támogat. Magát a terméket a végfelhasználóknak szánták viszont az értékesítését a szolgáltatókra hagyták volna. Ez onnan volt sejthető, hogy a megjelenésekor a gyártó minimum 1000-es rendelési darabszámot fogadott el, valamint meg kellett jelölni a szolgáltató nevét is, aki számára eladásra került a termék. Ha ez nem lett volna elég akkor ezen felül még külön projektvédelem is járt volna ehhez. Ez a MikroTik-re egyáltalán nem jellemző irány azóta elkopott és már 1-2 darabos rendelés is leadható mindenféle megkötés nélkül.

Az egészen biztos, hogy a Chateau 5G-hez hasonló eszközök megjelenése a jövőben várható. Esetlegesen egy újabb modell vagy továbbfejlesztés bejelentése is a levegőben van. Erről árulkodik az is, hogy az eszközön további antennacsatlakozási lehetőségek fedezhetők fel. Illetve tegyük hozzá, hogy egy nagyobb teljesítményű Wi-Fi beépítése is hasznos feature lenne.

Egy örömteli fejlesztés viszont már a láthatáron van a MikroTik háza táján. A FCC-nél már engedélyezés alatt van az új cAP ac XL, amely bővíti a MikroTik eddig igen szűkös álmennyezetre rögzíthető AP-inak repertoárját. Az XL mintegy 30%-kal nagyobb 19cm-es átmérővel rendelkezik, amely egyértelműen antennanyereség növekedést von maga után hisz itt már „kényelmesen” elhelyezhetőek az antennák. Az antenna méret változásából adódó nyereségnövekedésen (5.5 dBi max) kívül más változás nemigen volt felfedezhető, ugyanaz a system on chip megoldás és ugyanaz a Wi-Fi kártya található meg benne, mint kisebb testvérébe. A 2db gigás LAN port, valamint a PoE out funkció természetesen itt is fellelhető lesz.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.