Témakörök

MikroTik Hírek, Újdonságok - 6.hét

2019.02.05. 13:57

Az év eleje a gyártók számára is leginkább az újévi tervek konkretizálásáról és a felkészülésről szól. A termékbejelentések ebben az időszakban jóval ritkábbak. Azonban most erre a megállapításra a MikroTik igyekszik rácáfolni hisz számos új eszközzel, valamint már meglévő szériák frissítésével jelentkezett az új évben. A márciusban érkező európai MUM pedig már csak hab a tortán.

A népszerű CCR1036-8G-2S+ és CCR1036-8G-2S+EM modellek egy kis vérfrissítésen estek át. Mostantól már dual redundáns tápegységgel érkeznek. A korábbi microUSB portot felváltotta a klasszikus USB A aljzat, illetve az új M.2-es csatoló segítségével akár nagy sebességű SSD-t is csatlakoztathatunk hozzá. A RAM mennyisége a CCR1036-8G-2S+-ben 4GB míg a CCR1036-8G-2S+EM-ben 8GB.

Tovább bővül a switch kínálat hisz bemutatásra került a CRS309-1G-8S+IN. A terméket összesen 8db 10Gbps-os SFP+ porttal szerelték fel, amelynek így a teljes switching kapacitása 162 Gbps valamint a teljes non-blocking throughput-ja 81 Gbps. A dual core-os 800 MHz-es CPU mellett 512 MB RAM gondoskodik a háttér erőről. A meglévő SFP+ portok mellett továbbá megtalálható egy PoE IN (Passive POE és 802.3af/at) funkcióra is alkalmas Gigabites LAN aljzat és egy konzol port. Természetesen a CRS309-1G-8S+IN is támogatja a dual boot-ot így felhasználástól függően választhatunk, hogy RouterOS-t vagy SwOS-t kívánunk futtatni rajta.

A kompakt fém ház hátulján kaptak helyet a hűtőbordák amelyek segítségével a passzív hűtés megvalósítható. Az oldalára szerelhető kiegészítő rack fülekkel pedig könnyedén helyezhetjük be egy standard 1U-s rack-be.

Kétség nem fér hozzá, hogy a MikroTik igyekszik minél több újdonsággal bemutatkozni az LTE szegmensben. Ezt bizonyítja az is, hogy megvalósításra került az InterCell névre keresztelt LTE bázisállomás termékcsalád amely elsősorban telekommunikációs cégek számára kínál alternatív megoldást meglévő eszközeik helyettesítésére.

Az InterCell segítségével könnyen bővíthetjük és növelhetjük a meglévő LTE infrastruktúrát. Többféle típus közül választhatunk függően attól, hogy milyen frekvencián és milyen konfigurációban kívánjuk működtetni. A különböző modellek azonban megegyeznek abban, hogy több mint 10W-os kimenő teljesítményre képesek, valamint akár több mint 192 LTE kliens berendezés kiszolgálására is alkalmasak.

Tápellátásuk 48 V DC-n keresztül történik. Portok tekintetében 2db SFP-vel, valamint 2db Gigabites RJ-45-tel számolhatunk. A típusokról, illetve a konfigurációkról részletesebben az alábbi adatlapon tájékozódhattok.

A 60GHz-es sávban működtetett eszközök sora újra bővül, amely a (wAP 60G AP) átdolgozott és továbbfejlesztett változata. A wAP 60Gx3 AP új antenna megoldásának köszönhetően szélesebb lefedettséget kínál (180°) a kliensek számára.

A 96 db antenna elem a beamforming technológia által nyújtott előnyöknek köszönhetően akár több mint 8db 60GHz-en működő kliensberendezés kiszolgálásra alkalmas a frekvencia 1km-es távolsági határain belül.

Természetesen 2db wAP 60Gx3 AP PTP módban is használható.

Az új wAP AP bemutatása után várható volt egy hozzá a legjobban passzoló újabb kliens berendezés megjelenése is. Az LHG Lite60 az LGH szériában már jól ismert kialakítást ötvözi a 60GHz-es adottságokkal és segítségével könnyen és alacsony költségvetéssel alakíthatunk ki 60GHz-es PTMP kapcsolatot.

 

2019 március 7-8-án kerül megrendezésre az idei év első európai MikroTik User Meeting-je melynek ezúttal országunkkal szomszédos Ausztria, azon belül pedig Bécs ad otthont. Ezen a kiemelt jelentőségű eseményen természetesen az AccessPoint Kft. is képviselteti magát. Terveink szerint ismét jelentkezünk egy exkluzív videós összefoglalóval az eseményről, valamint az elmúlt évek sikerei után idén is szeretnénk egy partnertalálkozót szervezni.

További részletekkel hamarosan jelentkezünk!

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.