Témakörök

MikroTik Hírek, Újdonságok - 8.hét

2018.02.20. 11:07

A MikroTik mérnökei továbbra is feszített tempót diktálnak, folyamatosan jelentik be a már meglévő szériák továbbfejlesztett verzióit, illetve néhány teljesen új modellel is bemutatkoztak az idei év során.

A már igen szépszámban elérhető LHG család ismét két új taggal bővült. A 802.11ac protokollon működő LHG 5ac mostantól XL-es méretben is elérhetővé vált, amely így már 27 dBi-s antenna nyereséggel rendelkezik.

2017 novemberében írtunk róla, hogy megjelent az LHG 2,4 GHz-es tartományban üzemelő variánsa, 18 dBi-s antenna nyereséggel rendelkezett, a most bemutatott LHG XL 2 nyeresége 3 dBi-vel gyarapodott és így már 21 dBi-s teljesítménnyel bír.

Egy régebbi ismerős is további taggal bővült. 2016 végén került bemutatásra a MikroTik LDF 5, amely egy szabványos offset parabola antennára rögzíthető eszköz. Maga a termék 600 MHz-es procival és 64 MB RAM-al került forgalomba. Egyetlen 10/100-as Passzív PoE megtáplálásra is megfelelő porttal rendelkezik. Az új LDF 5 ac minden tekintetben jobb paraméterekkel bír elődjénél. A processzor órajele 716 MHz-re növekedett ilettve 256 MB RAM-al rendelkezik és ezeken felül már Gbit-es porttal vértezték fel.

A MikroTik egyértelműen nyit a V-band irányába. Ezt a tényt támasztotta alá a Wireless Wire megjelenése. Most pedig újabb két 60GHz-es eszköz került be a portfólióba. A wAP 60G névvel ellátott típusnak megjelent, mint bázis (wAP 60G AP) mint pedig kliens oldalra (wAP 60G) szánt berendezése. Közös tulajdonságuk, hogy mindkét modell egyaránt használható kültérben és beltérben is, tápellátásuk 802.3af/at szabványú PoE-n keresztül lehetséges valamint egy darab Gbit-es LAN porttal szerelték fel őket.

A bázis feladatokat is ellátó wAP 60G AP Level 4-es licenszel érkezik és egyidőben akár 8 kliens eszköz kiszolgálására is képes 100+ méteres távolságon belül.

A következő versenyző egy újabb variáns a népszerű hAP ac családból. A hAP ac² technikai paraméterei nagyrészt megegyeznek az előddel (processzor, RAM) de jó néhány különbséget is felfedezhetünk. Az elődjével ellentétben itt SFP porttal nem találkozhatunk valamint a PoE out funkcióra alkalmas port is elmaradt. A rádiónál is meg kell elégednünk a 2x2-vel. Ami pedig a leginkább szembetűnő, hogy ő is megkapta az új fekete tower case kialakítást.

A cAP régóta tartotta egyeduralmát a falra/mennyezetre rögzíthető Wi-Fi AP-k csoportjában a MikroTik márkán belül. Azonban az technológia eljárt felette, hiszen még csak 1db 100-as LAN csatlakozással és 802.11n-es Wi-Fi kártyával volt felszerelve. Az új felfejlesztett cAP ac ezzel szemben már 802.11ac szabvány adta lehetőségekkel büszkélkedhet, emellett 2db Gbites ETH csatlakoztatással is felszerelték. Az egyiken keresztül magát a cAP ac-t táplálhatjuk meg PoE-s úton (802.3af/at szabvánnyal) a második porton pedig egy további berendezés táplálható meg áltatla a passzív PoE out funkciónak köszönhetően.

Végezetül szeretnénk bemutatni a CRS112-8P-4S-IN-t, ami a MikroTik első 8db Gbites PoE out csatlakozással ellátott switch megoldása. Ezen felül pedig további 4db SFP port is rendelkezésünkre áll optikai csatlakoztatás esetén. A switch tápellátásához a gyári csomagolásban megtalálunk egy darab 28 V 3.4 A tápegységet. Emellett még egy 48-57 V-os DC csatlakoztatási lehetőségünk is van viszont ezt a tápegységet szükséges külön megvásárolnunk amennyiben 802.3af/at szabványú aktív eszközöket szeretnénk meghajtani általa.

A switch által biztosított PoE out feszültség leadás pedig az alábbiak szerint alakul:

1 A / port ha a bemeneti feszültség 18-28 V, 48-57 V-nál ez az érték 450 mA/ portra csökken.

A teljes elméleti maximum pedig összesen 2.8A@24V-on valamint1.4A@48-57V esetén.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.