Témakörök

MikroTik - Hírek, újdonságok

0 0
2023.10.05. 17:58

A MikroTik legújabb hírleveléből szemezgetünk és megnézzük, hogy a frissen megjelent termékek közül mik is azok, amelyek kiemelt figyelmet érdemelnek. Természetesen ahogy megszokhattátok most is igyekszünk mélyrehatóan műszaki szemlélettel tanulmányozni egy-egy eszközt, hogy megállapíthassuk mennyire is lesz az adott berendezés a hálózati szakemberek közkedvelt, avagy messziről elkerült kütyüje.

 

hAP ax lite LTE6

A TC-es hAP széria nem első csemetéje áll most itt előttünk. Tápellátás tekintetében a régi micro USB-s csatlakozást immáron felváltotta az egyre inkább standarddá váló USB-C. Portok tekintetében 4db rezes RJ-45-ös aljzattal számolhatunk. Nagy örömünkre támogatja a 802.11ax-es protokollt azonban fontos megjegyezni, hogy kizárólag 1db 2,4GHz-en üzemelő rádiót kapott a hAP ax lite LTE6. Az 5GHz hiányát kárpótolva azonban rendkívül jó hír, hogy a Wireless antenna nyeresége igen impozáns 4.3 dBi amely az elődjeihez képest szignifikáns növekedés. LTE téren ez az érték 4 dBi.

Úgy látszik, hogy a MikroTik kezdi háttérbe szorítani saját LTE kártyáinak szerepét hisz már itt is megjelentek az integrált megoldások. A hAP ax lite LTE6 esetében sincs ez másképp mivel a Fibocom FG621-EA eszközét építették eszközükbe. Nyilvánvalóan ezzel a változással elveszítjük azt a lehetőséget, hogy ha az LTE interfész meghibásodik egy gyors mozdulattal cseréljük a kártyát. Az LTE működéséhez szükséges kártyát 1db Mico-SIM foglalatba helyezhetjük el.

 

CRS310-8G+2S+IN

A switch kínálatot erősítő CRS310-en elsőként talán a 8db 2,5Gbit-es RJ-45 port szúr szemet mindenkinek (mely a gyártó első multiGbites switche), de ezen felül még 2db SFP+ foglalat is helyet kapott. Mindezek mellett találunk még egy USB bemenetet, illetve egy tápcsatlakozási lehetőséget az előlapon. Kissé szomorú hír, hogy csak a jack portján keresztül táplálhatjuk meg a CRS310-et. Az adatlapot böngészve látjuk, hogy a 34W-os maximum már 802.3bt PoE szabványt kívánna. Bízunk benne, hogy idővel megjelenik egy akár PoE-n keresztül meghajtható változat is. Az aktív hűtés megléte jó hír lehet a melegedésre hajlamos SFP-k számára is hisz egy jó thermal design-al orvosolható ez a probléma.

 

SXT LTE6 kit (2023)

Az SXT széria új modelljébe 2 micro SIM foglalat kapott helyet. Sajnos az e-SIM támogatás még mindig hiányzik, de bízunk benne, hogy a MikroTik is idővel enged a nyomásnak. Árát tekintve 30%-kal olcsóbb lett, mint az előző variánsa. 2db 100-as RJ-45 portot kapunk továbbra is (szomorúan konstatáltuk e hírt mivel az akár 300Mbps-os downstreamre képes LTE értékek mit sem érnek a 100-as LAN) melyek közül az elsőt PoE IN-re (passzív, 802.3af/at) a második pedig passzív PoE out-ra képes.

 

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.