Témakörök

MikroTik LoRa esettanulmány - RSOE

1 0
2023.12.14. 17:57

Soron következő esettanulmányunkban az RSOE által immáron 27 éve üzemeltetett és fejlesztett folyami információs szolgáltatások (RIS) egy új rendszeréről lesz szó melynek kommunikációs hátterét egy LoRa (Low Power Radio) hálózat biztosítja. E szolgáltatások gördülékeny és hiba nélküli működéséhez járul hozzá a MikroTik számos eszközzel, melynek köszönhetően a magyarországi hajózás még biztonságosabbá tehető.

 

Kovács Csaba az RSOE vezérigazgatójának elmondása alapján az immáron 41 éves múlttal rendelkező egyesület fő profilja az idő múlása és a technológia fejlődése során nagy mértékben átalakult. A kezdetekben a CB rádiósok segítésére és érdekképviseleti szervezetükként alakult RSOE immáron a magyarországi hajózásban és annak infokommunikációs támogatásában kiemelkedő szerepet tölt be. A 27 éve üzemeltetett és fejlesztett folyami információs szolgáltatások mellett viharjelző és vízimentési rendszerek kommunikációs felügyelete, és ezek honlapjainak karbantartása, is hozzájuk tartozik.

 A LoRa hálózat fejlesztése az Országos Vízügyi Főigazgatóság által beszerzett 370db okosbójával kezdődött. Ezek a bóják rendszeres visszajelzést adnak állapotukról, helyzetükről és környezetükről. Az ezekhez kapcsolódó partmenti infrastruktúra kiépítésében játszottak szerepet a MikroTik LoRa eszközei. A MikroTik és az RSOE közös múltja több mint 10 évre nyúlik vissza. Az ár/érték arány mellett, megbízhatósága és átfogó képzési rendszere miatt vált vonzóvá számukra.

A Duna mentén található infrastruktúra 24db bázisállomást tartalmaz jelenleg. A finomhangolás még folyik a rendszeren, de a lefedettség javításának érdekében néhány helyszínre további eszközök kihelyezését tervezik. A bójákkal való kommunikáción túl természetesen más célokra is szeretnék használni a kiépített LoRa hálózatot a jövőben, illetve a Balaton mentén is tervben van ugyanúgy LoRa alapokon nyugvó nyomkövető és pozíció visszajelző hálózat megvalósítása.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.