Témakörök

MikroTik - RouterOS 6 nekrológ

1 0
2022.02.24. 11:55

Mai videónk fókuszában a MikroTik RouterOS áll. Természetesen most mindenkinek a közelmúltban megjelent, és nagy várakozásoknak örvendő RouterOS 7 ugrik be először. Azonban mi most először a 9 éve szolgálatot teljesítő RouterOS 6-tal fogunk foglalkozni. Átbeszéljük azt, hogy az évek alatt honnan, hová fejlődött ez a szoftver, milyen mérföldkövek voltak életútja során, és azt, hogy mit is várhatunk az új főverziótól. Az elemzésben segítségünkre van Meretei Balázs műszaki vezető kollégánk, aki pár hónapja immár az AccessPoint csapatát erősíti.

 
 

A RouterOS 7 béta verziót idestova 2 éve használhatjuk azonban egészen tavaly decemberig várni kellett az első immáron nem béta besorolású release-re. Felmerülhet a kérdés, hogy miért tartott ennyi ideig a RouterOS 7 fejlesztése? Talán kijelenthetjük, hogy azért, mert az előző főverzió túl sokáig létezett és folyamatos frissítéseinek és új funkcióinak köszönhetően elodázta az újabb számú szoftver megjelenését. Visszatekintve a múltra a RouterOS 6 több mint 9 évig vitte a hátán a MikroTik portfoliót. A 9 év rendkívül hosszú egy szoftververzió életében, általánosságban elmondható, hogy egy informatikai eszköz üzemképessége 3 és 5 év közöttre datálható.

Személyes véleményünk szerint a RouterOS 6 alatt vált azzá a MikroTik, amivé szeretett volna mindig is válni. Azzá, hogy felvehesse a versenyt az enterprise eszközökkel a piacon viszont megtartsa azt az énjét is amiért oly sokan használják. E 9 év alatt hardveres változások is jócskán akadtak a gyártó házatáján, gondoljunk itt a Tilera architektúrára (CCR széria régebbi típusok: 1016, 1036, 1072) melynek jövőjét a kernel támogatás hiánya rendkívül megnehezítette. Ma már jellemzően ARM architektúrájú chipek dominálnak a gyártó porfóliójában.

A 6-os verziót temetni viszont még korai mivel nem szerencsés szolgáltatói eszközökben azonnal élesben áttérni az új főverzióra.

A teljesség igénye nélkül tekintsünk vissza az elmúlt 9 évre és arra, hogy mi is került bele a RouterOS 6-ba:

-Nv2
-Fast Path
-FastTrack
-Fast Forward
-LTE
-IPSec
-Elliptic curve algoritmus támogatás
-OpenVPN
-MPLS
-IoT
-LoRa
-BLE tag

Amit még mindig hiányolunk az a modern wireless technológiák támogatása például a WPA3, 802.11ax hiányosság. stb. Ezek hátterében valószínűleg a szoftver áll, amely egy relatív régi kernelen üzemel, ami az új technológiák igényét nem képes maradéktalanul teljesíteni.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.