Témakörök

MikroTik Shorts - Chiptuning MikroTik módra

0 0
2024.01.25. 17:58

2024-ben is folytatódik nagysikerű MikroTik Shorts videósorozatunk mely igyekszik MikroTik-el kapcsolatos praktikákat megosztani a közönséggel az alapoktól egészen a komplex megoldásokig. A mai epizódban a kisebb flash memóriával rendelkező ARM architechtúrájú Wi-Fi routerek új megmentőjéről a wifi-qcom-ac csomagról annak előnyeiről, rendszerkövetelményeiről és újdonságairól mesél nektek a sorozat házigazdája Meretei Balázs, valamint állandó szakértőnk Balogh Attila.

 

A MikroTik Wi-Fi Wave2-es csomagjának örömteli fogadtatása volt hiszen általa újult erőre kaptak a wireless eszközök. Azonban egy szomorú tény is napvilágot látott ekkor. A kisebb flash memóriával rendelkező Wi-Fi routerekre nem lehetséges a telepítése hisz maga az image akkora helyet foglal el, hogy lehetetlen (meglévő RouterOS, security csomag stb..) egy teljesértékű router funkciókkal rendelkező hardver működtetése.

A RouterOS-ben történő váltáshoz szükséges a 7.13-as RouterOS verzióra frissíteni ahhoz, hogy megkapjuk az átdolgozott Wi-Fi menüt, amely megágyaz a fent említett wifi-qcom-ac csomagnak. 7.13-ra frissítés után rögtön szembetűnő, hogy az eddig megszokott Wireless menüpont mellett egy WiFi is megjelenik a kezelőfelületen (itt lesz található minden a) és az eddig dedikált menüként szereplő CAPsMAN, a Wireless menü almenüjébe költözik.

Fontos apróság, amelynek hiánya sok bosszúságot okozhat. Wireless konfig exportálásakor a show-sensitive paramétert mindenképp adjátok meg annak érdekében, hogy a jelszavakat is áttudjátok költöztetni.

Ezek után a már említett wifi-qcom-ac package fog arról gondoskodik (letölthető a gyártó oldaláról), hogy az új drivereknek köszönhetően az eddig maximálisan 200 Mbit/s sebességre képes hAP ac2 akár 600-as értéteket mutasson. Emellé megkapjuk 802.11k/r/v támogatásokat is. Ehhez viszont a 7.13-as verzióra való felfrissítés után szükséges a meglévő wireless package törlése azelőtt mielőtt a wifi-qcom-ac-t installáljátok.

Egy nagyon fontos részlet még, hogy az új WiFi driver csak ARM és ARM64-es platformokon fog működni. Így a néhány AC-s de MIPS architechtúrájú eszközre nem lesz lehetséges a telepítése.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.