Témakörök

MikroTik Shorts - DHCP Option Matcher

0 0
2023.12.28. 17:58

Elérkeztünk a 2023-as év utolsó videójához melyben folytatjuk MikroTik Shorts fantázianevet viselő sorozatunkat. A nagy népszerűségnek örvendő széria mai epizódjában a RouterOS 7.4 beta4-es verziója óta elérhető DHCP Option Matcher-rel foglalkozunk mélyrehatóbban. Balázs elméleti és természetesen gyakorlati példán keresztül mutatja be nektek, hogy milyen esetekben lehet hasznos e funkció.

 

Adódhat olyan eset amikor a hostokat MAC címük alapján nem tudunk megnevezni. Ennek lehet oka az, hogy véletlenszerű MAC címmel érkeznek, vagy csupán feledékenységünkből fakadóan elfelejtettük őket feljegyezni. Ekkor, ha a DHCP requestben esetlegesen található olyan információ, ami alapján azonosítható (Hostname, Vendor class, vendor ID) az adott host a DHCP Option Matcher segítségével tudunk saját IP poolt hozzárendelni az eszközköz.

A videóban mi most a hostname alapján fogjuk tesztelni a szolgáltatást.

Az Option Matcher menüben az új ikonra kattintva hozzálátunk a beállításokhoz. Az elnevezés után rögtön beállítható, hogy milyen Address Pool értéket kapjon az adott sor. Az IP/Pools menüpont alatt vegyük fel azon tartományt, amelyből IP címet szeretnénk osztani. Következő lépésként szükségünk van arra, hogy megadjuk az általunk kiválasztott Hostname azonosítóját. Ehhez nincs mit tenni fel kell mennünk az IANA (Internet Assigned Numbers Authority) honlapjára, ahol meg is található, hogy jelen esetben a 12-es számot szükséges beírni. A valuehoz pedig a kliens által küldött nevet beírva máris elkészült a matcher. Több DHCP szerver esetén természetesen külön specifikálható, hogy melyeken legyen futtatva a feltételsor.

Egy apróság hiányzik még a teljes boldogsághoz. Jelenleg a Wildcard és RegEx kifejezések használata nem lehetséges.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.