Témakörök

MikroTik Shorts - MLAG

0 0
2023.06.15. 17:58

Folytatjuk tovább MikroTik Shorts sorozatunkat. Bő egy hónappal ezelőtt, átfogó videóban beszéltünk az LACP-ről és többször utaltunk az MLAG-ra (Multi-chassis Link Aggregation Group). Most bemutatjuk nektek, hogy miért és milyen helyzetekben szükséges a Multi-chassis Link Aggregation alkalmazása, illetve, hogy a gyakorlatban hogyan is történik a konfiguráció a RouterOS felületén.

 

Jellemzően ott, ahol MLAG használata szükséges, hosszú üzemidőre és nagy megbízhatóságra van szükség. Elvárható, hogy akár switchekből és routerekből is 1-1 tartalék eszköz rendelkezésre álljon redundánsan.

Kompatibilis modellek:

- CRS3xx

- CRS5xx

- CCR 2116

- CCR 2216

 

A hardverek közötti kommunikáció felügyeletért egy másik protokollt is segítségül kell hívni. Ez nem más, mint az ICCP (Inter Chassis Control Protocol).

 

Az ICCP működéséhez nem szükséges IP konfiguráció mivel MAC címek között ETH layeren működő protokoll. Magának a forgalomnak egy dedikált untagged VLAN-ban kell folynia.

 

 

Ha MLAG-ot használunk akkor szükség van spanning tree-re. A 3 módozat közül az alap (STP), illetve a rapid spanning tree (RSTP) alkalmas jelen esetben mivel az MSTP nem támogatott egyelőre.  Fontos továbbá, hogy MLAG esetén a layer 3-as HW offloading nem lehetséges.

 

Az elméleti blokk után nincs más hátra, mint nekiugrani a beállításoknak!

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.