Témakörök

MikroTik Shorts - Port Extender

0 0
2023.07.13. 17:58

Folytatódik MikroTik Shorts fantázianevet viselő sorozatunk mely igyekszik MikroTik-el kapcsolatos praktikákat megosztani a közönséggel az alapoktól egészen a komplex megoldásokig. A mai epizódban a 802.1BR-ről, valamint a RouterOS-ben elérhető port extender funkciókról és limitációiról, valamint konfigurációs lehetőségeiről beszélget Meretei Balázs műszaki vezető kollégánk és állandó szakértőnk Balogh Attila.

 

A 802.1BR szabványról 3 évvel korábban már bővebben értekeztünk. Ezt az alábbi linken értitek el.

Most megnézzük, hogy ez idő alatt miben fejlődött az akkor még csak gyerekcipőben tipegő funkció, illetve, hogy milyen módon végezhetőek el az alapbeállítások.

Az IEEE által megalkotott 802.1BR szabvány 2012-óta létezik. Akkoriban sem egy teljesen új megoldásként debütált, hanem egy másik régebbi szabványt (802.1Qbh) hivatott felfrissíteni.

A 802.1BR-ben található egy port kontroller, valamint egy port extender funkció is. A port kontroller feladata, hogy lássa és kezelje a teljes „alatta” lévő hálózatot. A port extenderek pedig azok az eszközök, amelyek a port kontrollertől jövő forgalmat a megfelelő porton kiadják. Ez a gyakorlatban úgy működik, hogy egy általunk kiválasztott switch-en bekapcsoljuk a Bridge Port Extensiont (MikroTik switch-ek közül erre alkalmas bármely CRS 300-as széria) amely ezáltal megszűnik a klasszikus értelemben vett switch-ként üzemelni. Egy felügyelhető „dróttá válik”, ahol a megadott uplink portokon lévő forgalmat konfigurált downlink portokon kiadja.

A port extender funkció használatakor ahogy arra már a bevezetőben is céloztunk jó néhány limitációval kell számolnunk. Ezen limitációk sora a 3 év elmúltával nemigen csökkent. Valószínűsíthető, hogy a gyártó fókuszában nem e szegmens helyezkedik el elsődlegesen.

A korábbiakhoz képest szemmel látható előrelépés, hogy immáron nem csak Terminálon keresztül, hanem már WinBox felületen is elvégezhetőek a szükséges beállítások.

A CRS300-as sorozat eszközein elérhető kompatibilitási mátrix segítségével megbizonyosodhattok arról, hogy mely eszközből mit lehet kihozni.

A rövid protokoll összefoglaló rész után pedig következik a konfiguráció melynek részletes beállítását megtaláljátok a fenti videóban.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.