Témakörök

NMHH felhívás WISP-ek részére

2018.01.31. 13:06

A 2018-as évben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság részéről újra felülvizsgálatra kerül a hazai frekvenciagazdálkodási szabályozás. Ennek keretében érkezett hozzánk megkeresés az NMHH részéről, hogy kihasználva piaci szereplőkkel meglévő kapcsolatunkat tájékozódjunk az alternatív szolgáltatók véleményéről. Ebben kérnénk a segítségeteket.

Arra kérünk mindenkit, hogy amennyiben bármilyen véleménye, javaslata, észrevétele van a fent említett témában úgy töltse ki rövid kérdőívünket és írja le személyes tapasztalatait a témával kapcsolatban.

 
powered by Typeform


Az AccessPoint Kft is megfogalmazta lenti kérdéseit-kéréseit, melyeket a Ti véleményetekkel és javaslataitokkal együtt továbbítunk részükre február 14.-én. Ezért kérnénk titeket, hogy a határidő lejárta előtt töltsétek ki az űrlapot, hogy minél több nézőpontból érkezzenek vélemények.

Köszönjünk a segítségeteket és azt, hogy ezzel hozzájárultok a magyarországi frekvenciagazdálkodás jobbá tételéhez.

  60GHz-es PTMP rendszerek használata

Itt egyrészt a sáv kiterjesztése zajlik, az FCC a 7GHz-et a közelmúltban hozzáadta a használható spektrumhoz. Másrészt, ami itthon is nagy érdeklődésre tarthatna számot, az a multi-pont felhasználás. Az egyik gyártónk egy olyan költséghatékony terméket dobott piacra a tavalyi év végén, amivel könnyedén Gbites internetelérést lehet biztosítani előfizetőknek. Tudomásunk szerint hazánkban a szabályozás nem ad módot a kültéri 60GHz-es multi-pont rendszerek felhasználására, ezen van mód változtatni?

24GHz (24-24.25GHz)

 Ezzel a sávval kapcsolatban az a kérdés merült fel, hogy változatlan formában használható marad e ez a kifejezetten népszerű frekvencia? Az alternatív szolgáltatók számára ez fontos lenne nagyon, éves szinten sok-száz gerinchálózati és béreltvonali szolgáltatást létesítő link kerül telepítésre Magyarországon.

17GHz (17.1 - 17.3 GHz)

 Erre a frekvenciára azonos költséghatékony PTP megoldások léteznek, mint 24GHz-re. A magyar szabályozásban mivel ütközik ez a sáv? Polgári célra nem utilizálható?

 XPIC

Ennek a működési módnak több európai országban nincs a hatóság felé fizetendő többlet költsége, mivel adott rasztereket és polárt bérlő felhasználón kívül másnak nem adják el a “másik” polarizáción az azonos rasztereket. A kérdés arra irányulna, hogy nincs e mód az alternatív szolgáltatókat segítendő, frekvencia bérlet kiadása esetén, ingyenesen lehetővé tenni mindkét polarizáció felhasználását, így kihasználva a mai hardverek ezen képességét.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.