Témakörök

Router teszt 2020 - Összefoglaló

0 1
2020.04.16. 09:46

Elérkeztünk 2020-as router tesztünk utolsó epizódjához. A mai részben összegezzük a látottakat és leszűrjük a tanulságot a mérések során kapott eredményekből. Ezen felül néhány érdekességet is megosztunk veletek a tesztek során alkalmazott mérési eljárásokról melyekről bővebben bevezető videónkban informálódhattok.

 

Kezdjük néhány statisztikával, amely a tesztidőszakot jellemezte:

 

- A tesztek során a routereken összesen átvitt adatmennyiség: 407.800 GB, amelynek mérete kb 8000 4K felbontású film méretével egyezik meg.

- A routerek 16 különböző variációban voltak összeállítva és felkonfigurálva

- A teszt időtartama (összeállítás, konfiguráció, tesztelés, lebontás) megközelítőleg 10 munkanapot vett igénybe.

- A tesztben felvonultatott routerek össz listaára 3.7 millió HUF-volt

 

A sorozatban 2 fizikai szerver volt a segítségünkre melyeken virtuális szervereket futtattunk. A normál nem multipontos VPN teszteknél 90-90 virtuális szervert generáltunk oldalanként és ezek forgalmait hajtottuk keresztül a routeren. Maga a forgalom az alábbiak szerint valósult meg: DHCP-ből osztottunk IP címeket a szervereknek, amelyek ezek után keresztirányba kicserélték az IP listát majd minden virtuális szerver véletlenszerűen választott egy ellenoldali szervert mindkét esetben magának majd ezután adatot töltött le onnan. A letöltött fájlok mérete az alábbiak szerint változott: 1 GB, 4 GB, 8 GB majd végezetül egy egy 50 GB-os állomány.

 

A multipontos teszteknél 6 db VPN csatornával dolgoztunk ezért, hogy egyszerűsítsük a munkánkat 6x30 db virtuális szervert indítottunk el az egyik oldalon VLAN-okba szedve míg a másik oldalon 180 virtuális szervert egy VLAN-ba téve. További infókat találtok a tesztekről, valamint a mérési metódusról bemutató videónkban.

 

A sorozat vége felé elértük szervereink maximális teljesítőképességét, amely 13 Gbps-os érték volt. A tesztben szereplő routerek közül a 1036-os, illetve a 1072-es volt az, amely 2 vagy annál több 10 Gbps-os interfésszel rendelkezett. Az ő esetükben több szerverrel nagyobb forgalmat tudtunk volna generálni és jobban megizzaszthattuk volna őket megismerve ezzel valós teljesítőképességük határát.

 

A többmagos rendszerek esetében akkor lehetséges az optimális terheléselosztás, ha minél több flow-t tudunk produkálni. Több flow esetén ugyanis az operációs rendszer könnyebben széttudja osztani a feladatokat a számításban résztvevő magok között így azok terheléses eloszlása sokkal egységesebb.

 

Emellett említést kell tennünk arról is, hogy a RouterOS-ben található még néhány olyan szoftvermegoldás (OpenVPN, SSTP) amelyek teljes egészében szoftveres alapon működnek és csak egy processzormagot képesek használni. Esetükben semmilyen hardveres támogatással nem számolhatunk függetlenül attól, hogy az adott router esetlegesen milyen erős hardverrel bír.

 

A processzormagok terheléséről CCR1009-es videónkban is említést tettünk.

 

Ezúton szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy arra bíztassunk titeket, hogy ha bármilyen ötletetek/javaslatotok van a következő router teszt kapcsán úgy ne tartsátok magatokban, hanem osszátok meg velünk.

 

A következő évadra reményeink szerint már megérkezik a RouterOS 7 amelybe a gyártó különböző multicore megoldásokat ígér. OpenVPN kedvelői számára is tartogat meglepetést a MikroTik hiszen a RouterOS 7-ben már működni fog a UDP alapú transzport is.

 

Jövőben terveink közt szerepel IPV6-os környezetben is tesztelni az eszközöket, valamint multicast-os konfiguráció esetében is kipróbálni, hogy mire képesek.

 

A teljes évadot az alábbi YouTube lejátszási listában visszanézhetitek:

 

Köszönjük, hogy itt voltatok velünk. Iratkozzatok fel a csatornánkra és ne felejtsetek el a feliratkozás melletti kis csengő ikonra kattintani, hogy minden videóról értesülhessetek.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Mihaly Aba-Mark 2020. 04. 24. 7:41:04
Sziasztok, javasolnám esetleg tesztellni a Mikrotik CHR-t is. Egyre többen használjuk szolgáltatói Core-Edge pontokon. Érdekes lenne konkrétan látni hogy mivel is tud többet egy nagyobb órajelű Intel Xenon vagy i7 processzor. Én jelenleg Xenon E5-2665 2.4Ghz-es procin szép eredményeket értem el. Üdv.Aba
Tetszik
Tetszik