Témakörök

Unboxing and more - Cambium Networks NSE 3000

0 0
2023.09.07. 17:58

Unboxing and more sorozatunk legújabb epizódjában a Cambium Networks izgalmas újdonságát mutatjuk be nektek. A gyártó kis- és középvállalati AP és switch megoldásai már mindenki számára ismertek, most azonban megérkezett a hiánypótló komponens is. Az NSE (Network Service Edge) 3000: SD-WAN, Firewall-ng, VPN és egyéb routertől elvárható képességekkel rendelkezik, mindezt a cnMaesto X felügyeleti rendszerbe integrálódva kezelhetjük a megszokott módon. Lássuk, hogy mit rejt a csomagolás és milyen tulajdonságokkal vértezték fel az NSE 3000-et.

 

A dobozt kibontva rögtön egy örömteli dolog fogad minket, miszerint, a QSG már magyar nyelven is elérhető. A tápegységet tartalmazza a csomag azonban a tápkábelt nem, ezt mindenkinek saját magának kell pótolnia. Valószínűsíthetően ezt annak érdekében lépte meg a gyártó, hogy ne kelljen adott ország szabványaihoz igazodó típusokat gyártania, csomagolnia és készleteznie. Az előlapon a visszajelző világítás számával visszafogott volt a Cambium hisz 1db Cloud, valamint 1db SYS LED-et találhatunk rajta.

A Cloud LED-ből rögtön következtethetünk arra, hogy az NSE 3000 a cnMaestro-ból azon belül is annak kiterjesztett fizetős verziójából a cnMaestro X-ből fog építkezni. Egyelőre a Trial cloud-ba szükséges beregisztrálni melynek oka az, hogy jelenleg is gőzerővel dolgozik a Cambium az NSE 3000-es szoftverének tökéletesítésén.

Fontos infó azonban, hogy az NSE 3000 egyáltalán nem használható a cnMaestro Essential megoldással, kizárólag a bővített és teljes funkcionalitást kínáló X-el.

Amint az interfészekre tekintünk rögtön látjuk, hogy az oly sokszor hiányolt dual WAN lehetőség itt már adott. Méghozzá 2db Gbites RJ-45 vagy SFP csatlakozással. Emellett 4db szintén Gbites LAN port, 1 konzol, valamint két USB aljzat is rendelkezésünkre áll.  

Az NSE 3000 maximum fogyasztása a gyártói adatlap alapján 22.8W megtáplálása a már fent említett 40W DC tápegységgel lehetséges. PoE IN támogatottság e modellben nincs, de nem lepődnénk meg ha később egy alverzió akár már ezt a funkciót is magáénak tudhatná.

A Kensington lock mellett található egy csavarral rögzített fedlap. Szétszedés közbe arra gondoltunk, hogy lehet egy jövőben alkalmazandó SIM foglalat nyomaira bukkanunk. Azonban egyelőre a burkolaton található kialakításon kívül semmit nem találni az nyák-ra rögzítve se.

Az áteresztőképességet nézve a gyártói ajánlás alapján olyan hálózatba érdemes beépíteni az NSE 3000-et, ahol maximum 300 eszköz kiszolgálására lesz szükség.

Az Mbps adatokról beszéljen a tech spec inkább:

 

Az elvárható router tűzfal képességeken (RADIUS, DHCP, DNS, VPN, DPI, L2TP-IPSec, IKEv2-EAP) felül IDS/IPS képességekkel is rendelkezik a router. Ezen felül Snort előfizetés is kezelhető benne.

Kíváncsian várjuk a pillanatot amikor a szoftvert is felkészítik arra, hogy élesben bevethető legyen. A mostani tesztek alapján abszolút pozitívan tekintünk e termékcsalád jövőjére.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.