Témakörök

Unboxing and more - MikroTik CME Gateway

0 0
2024.02.22. 17:58

Unboxing and more videósorozatunk legújabb epizódjában az IoT eszközök hatékony kommunikációját megkönnyítő új CAT-M narrow-band LTE modemmel felszerelt CME Gateway-t mutatjuk be nektek. Természtesen, ahogy megszokhattátok nem csak az adatlapon feltüntetett értékekről beszélünk, hanem megnézzük mi lapul a burkolat alatt. A CME Gateway-ről annak technikai adottságairól, illetve létjogosultságáról most is videós tartalmaink házigazdája Meretei Balázs, valamint állandó szakértőnk Balogh Attila értekezik. 

 

A CAT-M hálózat elérhetősége országos szinten még egyelőre limitált, de az idő előrehaladtával valószínűsíthető, hogy ez javuló tendenciát fog mutatni. Az eszköz által elérhető letöltési sávszélesség 1Mbit/s körüli, amely maximálisan elegendő ahhoz a kommunikációhoz, amelyet megvalósítani kívánunk általa.

A CME Gateway-t szemügyrevéve látszik, hogy alaposan felkészítették az időjárás viszontagságaira. Mi sem bizonyítja jobban ezt, mint a masszív burkolat, az alján található tömszelence, rugós rögzítésű csavarok, valamint alumínium fenéklemez, amely hűtőbordaként is szolgál. Rögzítés tekintetében a CME Gateway hátsó részén találhatóak aba bilincs rögzítő elemek.

 

A rádió, valamint az antenna is integrált és külső antenna csatlakoztatási lehetőség nincs is a CME Gateway-en. Egy 2,4GHz-es 802.11n-es rádió is megtalálható benne mely menedzsment célokat hivatott kielégíteni. Az IoT modem feladatokat egy Quectel BG77-es rádió végzi mely GPS támogatással is rendelkezik. Megtáplálási szempontból több lehetőséget is kapunk. Egy 2pin-es 12-57 V DC bemenet mellett lehetőségünk van 802.3 at/af PoE-n keresztül is meghajtani a CME-t. További jó hír, hogy az af/at-s PoE-IN mellett egy szintén 802.3 at/af.es PoE-OUT is rendelkezésre áll!

Egy apró dokumentációs buktatót is felfedeztünk. Az eszközön magán Micro-SIM felirat szerepel, azonban az adatlapon nano-SIM foglalat került feltüntetésre, amely, mint kiderült a fizikai vizsgálat során fedi a valóságot, így mindenképp nano-SIM kártyát helyezzetek bele!

Kíváncsian várjuk, hogy a jövőben más rádióval és hasonló form faktorral jelentkezik-e a gyártó. Mi személy szerint nagyon szívesen látnánk egy Gbit-es portokkal felvértezett CAT6-os LTE verziót belőle.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.

Kapcsolódó termékek