Témakörök

Unboxing and more - MikroTik CRS326-4C+20G+2Q+RM

0 0
2024.04.04. 17:57

Unboxing and more sorozatunk újabb epizódjához érkeztünk. A mai részben bemutatjuk nektek a sok szempontból mérföldkőnek számító CRS326-os switch széria legfrissebb darabját a CRS326-4C+20G+2Q+RM-et, melyet 20db 2,5G-s rezes ETH porttal, 4db SFP+/10G ETH kombó megoldással, valamint 2db 40G-s QSFP+ foglalattal vérteztek fel. Ahogy megszokhattátok nem csak az adatlapon feltüntetett értékekről beszélünk, hanem megnézzük és kielemezzük mi lapul a burkolat alatt. E művelet végrehajtásában most is videós tartalmaink házigazdája Meretei Balázs, valamint állandó szakértőnk Balogh Attila vesz részt.

A 326-os modellekben található Marvell Prestera switch chip bevezetése fontos mérföldkő volt a MikroTik eszközeinek életútjában. Azóta már több permutációja is napvilágot látott a CRS326-osoknak, ezek közül is leginkább a CRS326-24S+2Q+RM volt az, ami teljesítményével kiemelkedett a sorból. Viszont egy „hátránya” volt, a kizárólag SFP foglalatokkal felszerelt modell nem tudott igazi alternatívát kínálni rezes csatlakoztatás esetén. Az átalakítóval történő taktikázás ugyanis drága és veszélyes játék is egyben a túlmelegedés okán. Ezt a rést foltozza be tökéletesen a CRS326 4C+20G+2Q+RM hisz ahogy már a beharangozóban is említettük 20db 2,5G-s rezes ETH porttal, 4db SFP+/10G ETH kombó megoldással, valamint 2db 40G-s QSFP+ foglalattal szerelték fel. Ezen felül 1 konzol és 1 MGMT/BOOT LAN csatlakozás is helyet kapott az előlapon. Tápellátás fronton természetesen cserélhető redundáns meghajtással (maximálisan 70W-ot fogyasztással) számolhattok, ahogy az a hasonló kategóriájú termékek esetén már-már alapelvárás.

A szárazabb technikai paramétereknek is áldozzunk néhány szót. A CRS326-4C+20G+2Q+RM-ben egy MIPSBE architechtúrájú QCA9531-es 650 MHz-es CPU kapott helyet. Emellé 128 MB DDR2-es RAM, illetve 32MB NAND társul. A Switch chip modell pedig a Marvell Prestera családjának tagja, ami nem más, mint a 98DX8332.

(Képre kattintva teljes méretben jelenik meg)

A fedlapot levéve láthatjuk, hogy a moduláris tápegységmegoldásnak az akadálya a hely szűkössége volt mivel 2db szabályozható fordulattal rendelkező ventilátor foglalja el a rendelkezésre álló teret. A tápegységek természetesen cserélhetőek csak több vele a macera mintha egyszerűen kihúznánk majd a helyére tolnánk az újat. De mondhatjuk azt, hogy valamit, valamiért…  A kondenzátorok láthatóan jó minőségűek és a hűtésre kiemelt figyelmet fordított a gyártó. A kábelezési technikán még lehetne finomítani, de nyilvánvalóan nem alapvetés, hogy mindenki a burkolat alatt kutakodik.

A teljesítmény mellé természetesen egy magasabb árképzés is dukál hisz 999 dolláros listaáron elérhető a termék, ami valószínűsíti azt, hogy nem a régebbi rezes modellek cseretermékeként hanem inkább erősítésként/fejlesztésként fog megérkezni a hálózatokba.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.