Témakörök

Unboxing and more - Ubiquiti - AI 360

0 0
2023.07.27. 17:57

Unboxing and more sorozatunk mai epizódjában a szokásos Router/Switch/AP szentháromságból kilépve egy kamerát fogunk bemutatni nektek. Ez az eszköz nem más, mint a Ubiquiti 360°-os látószöggel bíró AI kamerája. Az AI 360 videós képességeiről, konfigurálásáról, valamint megjelenéséről osztja meg első benyomását veletek Meretei Balázs műszaki vezető kollégánk és állandó szakértőnk Balogh Attila.

 

A UniFi Protect széria kameráját a gyártótól megszokott marketing kampány kísérte, videós megjelenések, jónéhány technikai cikk és Early Access vásárlási lehetőség. Ezek mellett is jó időbe telt mire ténylegesen kézben tarthattuk az AI 360-at. Maga az AI megjelölés nem újkeletű, ezzel a funkcióval már a G4-es és G5-ös kameráknál is találkozhattunk. Annyit tesz mindösszesen, hogy automatikusan képes detektálni embereket, gépjárműveket stb-t. A gyártói leírásban a PTZ szó is fellelhető azonban itt ez természetesen szoftveres úton megoldott!

A csomagolás és annak módja a Ubiquiti-re amúgy is jellemző prémium érzést kelti, a kamerát kézben tartva ugyanez a benyomásunk marad, masszív, jól összerakott robosztus eszköz melynek súlya is tekintélyt parancsoló a maga több mint 600 grammjával. Az álmennyezetre rögzíthető kialakításnak köszönhetően távolról egy fekete borítással felszerelt UniFi AP-nak is gondolhatnánk.

A szoftveres megoldásoknak és a nagy látószögnek köszönhetően itt akár több objektumot is követhetünk anélkül, hogy kamaránknak osztódnia kéne.

A kamerán túl megtaláljuk a csomagolásban a beltéri lencsevédőt is melyet egy erre a célra kifejlesztett kis eszközzel tudunk cserélgetni függően attól, hogy hol helyeznénk el. A rögzítőkészleten túl tápegységet nem kapunk hisz kizárólagosan 802.3 af PoE szabványon keresztül hajtható meg az AI 360. Áramfelvétele összesen 9W.

 

 

Természetesen teljes támogatottsággal bír a UniFi Protect rendszerben, hozzáadása és konfigurálása rendkívül egyszerű és felhasználóbarát. Az 5MP-es szenzor adottsága és képessége előre vetíti azt, hogy nagy távolságoknál ne várjunk egetverő felbontást és részletgazdagságot. A kétirányú audió kommunikáció megléte napjainkban már-már alapkövetelménynek számít így ezt csak halkan a bekezdés végén említenénk meg.

Kameraképnél alapesetben a köralakú 360-as betekintéssel indít melyet természetesen igényeink szerint változtathatunk, illetve adott részre irányíthatunk. Az élőnézeti mód mindösszesen 2MP-ig csavarható fel, így azért itt ne várjunk csodát. Természetesen az exportált videók már akár 4K felbontásba is tündökölhetnek.

Árazását tekintve nem a legolcsóbb kamera hisz akár két db dome-ot tudunk vásárolni egy AI 360 árából. Természetesen az igényekhez mérten bizonyos helyzetekben sokkal hasznosabb lehet, mint egy-egy jóval kisebb látószöggel bíró megfigyelőegység.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.