Témakörök

Unboxing and more - Ubiquiti U7 Pro

0 0
2024.05.16. 17:57

Unboxing and more videósorozatunk legújabb epizódjában egy régóta várt és már sokszor felemlegetett AP-t hoztunk nektek. Ez nem más, mint a WiFi 7 (802.11be) protokoll támogatással felvértezett Ubiquiti U7 Pro. Balázs természetesen most is alaposan, minden apró részletet kiemelve igyekszik tetőtől talpig bemutatni az új üdvöskét annak minden újításával, furcsaságával és technikai paraméterével együtt.

 

A Pro megnevezés az U6-os széria megjelenésétől kezdve egyet jelentett azzal, hogy Qualcomm chip fog dolgozni az adott eszközben. A Ubiquiti ugyanis a Pro és Enterprise szériáiba kezdte el kizárólag beépíteni a robusztusabb és komplexebb architektúrával rendelkező chip-eket. Ezek mellett elvárható volt, hogy az adott produktum rendelkezzen Gbit-nél nagyobb LAN csatlakozással, Bluetooth-al és minden olyan egyéb paraméterrel, amely elvárható egy magasabb osztályú terméktől.

Nézzük meg, hogy az U7 Pro esetében ezekből mi valósult meg. Kézben tartva az U7 Pro dobozát láthatjuk, hogy az U6-nál is megjelenő minimalista de precízen kivitelezett, környezetbarát csomagolással találkozunk. A kibontás után az AP-n felül megtaláljuk a szokásos kiegészítőket (fúrósablon, álmennyezeti profil, csavarok stb.).

Megfordítva az U7 Pro-n is rögtön látszik, hogy a hátlap már a 6-os modellhez hasonlóan fémből készült. Ennek oka leginkább a termál design, azonban itt meg kell állnunk egy pillanatra. Először a hiányzó szilikon dugasz tűnik fel majd ezután észreveszünk egy vékony bevágást az eszköz borításában. Keresgélés és feltárás után kiderült, hogy az bizony egy aktív hűtésre szolgáló ventilátor hőcserélő nyílása. Jogosan merült fel bennetek is a kérdés, hogy ezzel nem adott-e teret a gyártó számos meghibásodásnak, illetve szennyeződési lehetőségnek hisz, ha egy mozgó alkatrész teljesít szolgálatot az biztos, hogy bármikor felmondhatja a szolgálatot és meghibásodhat vagy akár elkoszolódhat hiszen mindannyian láttunk már felgyülemlett port technikai eszközeinkben. Meglátjuk, az idő minden bizonnyal igazolja majd, hogy mennyire volt jó ötlet ez a fejlesztés.

A LAN csatlakozásra pillantva megállapíthatjuk, hogy 2,5G-s RJ-45 aljzattal szerelték fel az AP-t azonban annak, aki másodlagos LAN lehetőséget keres van egy rossz hírünk. Természetesen már-már alapelvárás, hogy egy 801.11be-s AP ne Gbit-es porttal érkezzen hisz akkor mit is ér a modern és nagy teljesítményre képes Wi-Fi rádió… Megtáplálása PoE + (802.3at) -on keresztül lehetséges. Egy kissé szomorú viszont, hogy Bluetooth rádió immáron nem kapott helyet benne.

Szétszerelve rögtön feltűnik, hogy egy teljesen áttervezett antenna designt kapott az U7 Pro. Itt látható, hogy az antenna immáron egy külön rétegen kapott helyet.

A gyártó nem titkolt célja, hogy az enterprise ligába is bekerüljön, ehhez azonban pár követelménynek meg kell felelni. Ezek közül egyik a dokumentáltság, amelyben mindeddig az Ubiquiti nem mondhatjuk, hogy az élen járt. De mutatva az eltökéltséget létrehozták a techspecs.ui.com oldalt, amelyen a teljes termékportfólió megtalálható és minden szükséges adat beszerezhető.

Erről az oldalról szemezgetve mi is alaposabban átnézzük az U7 Pro adatait.

Ahogy arról már szó volt 1db 2,5Gbit-es rezes LAN csatlakozással, valamint PoE+ támogatással bír, fogyasztása maximálisan 21W.

Rádiós teljesítmények: 2,4 GHz-en 22 dBm, 5 Ghz-en 26 dBm míg 6 Ghz-en 23 dBm

MIMO képesség mindegyik sávon egységesen 2x2

Elméleti adatátviteli sebessége 2,4 GHz-en 688 Mbps, 5 GHz-en 2882 Mbps, 6 GHz-en 5765 Mbps

Antennanyereség tekintetében 2,4 GHz-en 4 dBi 5 GHz-en 6 dBi, 6 GHz-en 5,8 dBi.

Szétszedve az AP-t látjuk, hogy az ETH porthoz közeli fedőlemez alatt egy Qualcomm ETH vezérlő chip (QCA8081) bújik meg. A chip képes HW-es MACsec támogatásra! Tovább haladva megtaláljuk a IPQ5322-es SoC-et, amelyre Immersive Home 326 Platform néven hivatkozik a gyártó. Ezen felül egy plusz 6GHz-es wireless chip-et is találunk a nyákon pontosabban a Qualcomm QCN6274-et. Arról csak találgatni tudunk, hogy a SoC mellé ami tartalmazza a 6 GHz-es rádiót miért kellett egy külön dedikált 6GHz-es rádió pluszba. A tippünk az, hogy a folyamatos spectral scan funkció miatt volt szükség erre a lépésre.

Beüzemeléskor fontos, hogy legalább 3.2-es UniFi OS, valamint 8.0.26-os UniFi Network kontroller SW verzió szükséges ahhoz, hogy a hálózatba adoptálhassuk az U7 Pro-t. Az alapvető konfigurációs beállításokból és infókból egyelőre hiányzik az eszköz hőmérsékletére, valamint ventilátor működésére vonatkozó adat. Reméljük ezt hamarosan pótolják és kinyerhető lesz az eszközből.

 Összegezve a látottakat picit csalódottak vagyunk az aktív hűtés megjelenése, az IP védettség csökkenése és a BT rádió hiánya miatt. Ugyanakkor a rádiós teljesítményével ár/érték arányával, valamint a Qualcomm chip-ek megbízhatóságával együttvéve jó választás lehet az újdonságokat kedvelő közönség számára.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.